Друга Світова війна вже почалася, хоча гармати ще мовчали. Політолог Руслан Бізяєв в своєму блозі «Історичні хроніки» розповів, в чому полягав польський план «Захуд» в 1939 році і чому Гітлер вирішив завдати перший удар по Польщі.

«Для здійснення цього плану передбачалося розгорнути 39 піхотних дивізій, 3 гірськопіхотних, 11 кавалерійських, 10 прикордонних і 2 бронемоторизовані бригади. Ці війська повинні були бути об'єднані в сім армій, три оперативні групи і корпус вторгнення», - розповів Бізяєв.

Він зазначив, що проти Східної Пруссії розгорталися опергрупи "Нарев", "Вишкув" і армія "Модлін". В "польському коридорі" зосереджувалася армія "Поможе" (5 піхотних дивізій, 1 кавбригада), частина сил якої призначалися для захоплення Данцига. На Берлінському напрямку розгорталася армія "Познань".

«Кордон з Силезією і Словаччиною прикривали армія "Лодзь" - 5 піхотних дивізій, 2 кавбригади, армія "Краків" - 7 піхотних дивізій, 1 кавбригада і 1 танковий батальйон і армія "Карпати" - 1 піхотна дивізія і прикордонні частини», - говорить Бізяєв.

Політолог зазначив, що в тилу на південь від Варшави розгорталася армія "Пруси" - 7 піхотних дивізій, 1 кавбригада і 1 бронемоторизована бригада. У районах Кутно і Тарнов зосереджувалися в резерві по 2 піхотні дивізії.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

«Таким чином, польська армія повинна була розвернутися рівномірно на широкому фронті, що робило проблематичним відображення масованих ударів Вермахту. Але як ми пам'ятаємо за початковим задумом ніякий удар Вермахту і не передбачався. Поляки мали класичну триразову (і більше) перевагу на напрямках головного удару», - каже Бізяєв.

Він розповів, що приховане мобілізаційне розгортання польських військ, що почалося 23 березня 1939 року торкнулося 4 піхотних дивізіц і 1 кавбригади, були посилені з'єднання в ряді округів і створені управління чотирьох армій і оперативної групи. Власне, на цьому, зазначає Бізяєв, всі стогони про "миролюбну жертву двох кривавих диктаторів" можна вважати закритими. План операції "Вайс" по вторгненню Німеччини в Польщу почав розроблятися тільки в квітні 1939, а остаточно затверджений був в кінці липня. Політолог заявив, що вдар Гітлер по Франції і "гієна Європи" без докорів сумління вчепилася б Німеччині в зад. За словами Бізяєва, Гітлер загрозу усвідомлював, і прийняв на перший погляд нестандартне рішення вдарити спочатку по Польщі.

«Вдарити, знаючи, що її союзники не зроблять для її порятунку зовсім нічого. Навіть не поставлять її до відома про вихідну загрозу. Багато в чому вийшло саме так. Не допоміг навіть англо-польський договір про ненапад - з таємними протоколами, розділом зон впливу і т.д. Загалом "все, як у людей". Навесні 1939 стало остаточно зрозуміло - Друга Світова війна вже почалася, хоча гармати ще мовчали. І за старою традицією була обрана перша сакральна жертва. Але звинувачувати в цьому поляки повинні виключно себе», - заявив Бізяєв.

Раніше Знай.ua повідомляв, що Бізяєв розповів про головні принципи реалізації бліцкригу Німеччини.

Нагадаємо, Єрмолаєв розповів, що буде, якщо Україна провалить політику примирення.