Німці вважали за краще створити велику перевагу в силах на вузькій ділянці фронту і завдати раптового нищівного удару. Так в своєму блозі «Історичні хроніки» заявив політолог Руслан Бізяєв, розповідаючи про основні принципи бліцкригу, здійснюваних німцями під час Другої світової війни.

«Принципом бліцкригу був розвиток успіху. У разі невдачі він стрімко перекидав війська на іншу ділянку фронту, де вони могли принести більше користі, і не намагався переломити хід невдалого бою. Такі операції вимагали великої злагодженості різнорідних сил, гарного командування і надійного зв'язку, а також, якщо можливо, і раптовості. Замість довгої підготовки, затяжного маневрування і масованого артилерійського обстрілу перед атакою, які давали противнику час підготуватися до відбиття удару, німці воліли створити велику перевагу в силах на вузькій ділянці фронту і завдати раптового нищівного удару», - розповів політолог.

Він також зазначив, що після прориву німецьких танкових частин в тил противника починалася друга фаза наступу - Kesselschlacht, тобто оточення і знищення військ, які опинилися в котлі. Однак займатися цим треба було вже менш рухомий піхоті за допомогою артилерії і авіації. Тобто німці розробляли теорію бліцкригу для перенесення вирішення стратегічно складних завдань в оперативну площину, в той час як «глибока операція» повинна була «розширити базис війни» шляхом «радянізації» захоплених територій і використання їх ресурсів для успішного закінчення війни.

«Але оточити і знищити армійське угруповання чисельністю в десятки тисяч чоловік - це не зовсім те ж саме, що зачинити піхотний полк. Гаразд, погодимося - дивізію. Добре навчені, дисципліновані війська під керівництвом вмілих і рішучих командирів здатні надавати довгий і впертий опір, що довели радянські війська взимку 1941 року, а пізніше і самі німці. Але ж танки мчать вперед, і в результаті утворюється розрив між рухомим танковим угрупованням і частинами підтримки, що застрягли», - розповів Бізяєв.

Він зазначив, що будь-який удар в цей пролом може привести до катастрофічних наслідків. Тобто, як це не дивно, абсолютно справедливий ярлик радянських часів про те, що стратегія бліцкригу є авантюрою. Тому бліцкриг ідеально працював проти охоплених панікою військ або військ, що не бажають боротися. Тоді з'являються «танкобоязнь», «котлобоязнь», інші різновиди ведмежої хвороби, і ліквідація котла затягується.

Популярні новини зараз
Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Клієнти Monobank залишаються без грошей: доступ до рахунку закривають без попередження Підвищення пенсій з 25 березня: у кого і на скільки в Україні збільшаться виплати
Показати ще

«Підіб'ємо короткі підсумки. Бліцкриг - це короткий кинджальний укол. Бліцкриг - це різкий випад гопника з підворіття. Але працює він тільки в обмеженому (400-500 км.) просторі, тільки на танкодоступній місцевості і в теплу пору року (кінець квітня - середина вересня). Тобто бліцкриг проти Британії, а тим більше СРСР неможливий в принципі», - заявив Бізяєв.

Раніше Знай.ua повідомляв, що Бізяєв розповів про перспективи України отримання статусу союзника США.

Нагадаємо, Лапін припустив, за яким сценарієм може статися напад РФ.