У програмі «Що далі?» на каналі «Знай24» Олексій Толкачов, сучасний український мислитель, громадський діяч, філософ, футуролог та юрист пояснив, чому не всі українці схвально ставляться до Дня Перемоги 9 травня і як цю дату використовують росіяни у своїх цілях.

Футуролог пояснює, що російська влада зробила з 9 травня, святкування Дня Перемоги, свій метанаратив.

Причину він знаходить в одвічних амбіціях Росії впливати на все і всіх: зокрема на пострадянський простір після розвалу СРСР. «І ось цим загальним символом зробили День Перемоги», - пояснює він. Тим не менш, первинна семантика свята затерлася: хто переміг, хто програв і що здобули.

Святкову дату, каже Толкачов, Росія зуміла використати як ще один привід для самоствердження своєї влади. Йдеться про велич і могутність нації, її перемогу. «Знаєте, це досить-таки егоїстичне самозамилування, в якому держава і державна верхівка вмиваються в променях слави», - стверджує експерт.

З іншого боку, в Україні вже давно ширяться сумніви щодо доцільності святкування Дня Перемоги. Толкачов пояснює, що так суспільство реагує на російський метанаратив та намагається відторгнути його. «Ось ця георгіївська стрічка, якісь неадекватні скінхеди, якісь ряджені діти в ветеранському одязі, якісь походи з портретами Путіна... Ви там що, вибачте, бахнулись головою об стінку?», - обурюється філософ. Отже, можна зрозуміти, що ті речі, які транслює Кремль, в Україні не сприймають.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

Нагадуємо, Толкачов заявив, що в Україні більше свободи, ніж в Європі.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Толкачов пояснив, як прогнозувати дії країн і народів.