Якщо раніше Україна повністю залежала від імпорту, то зараз кон'юнктура підняла економіку країни та вивела її на новий рівень експорту власної продукції. Таку думку висловив економічний експерт, генерал-майор податкової поліції України Юрій Атаманюк у програмі Руслана Бізяєва «Культ особистості».

Експерт повідомляє, що ця ситуаціє триває від грудня минулого року і до зараз: падіння імпорту становить 40%, а експорту – 20%. «За рахунок цього у нас вийшов позитивний зовнішньоторговельний баланс», - коментує він.

Тим паче, що цьогоріч вдалося отримати на 5 млрд доларів більше, аніж це передбачалося. Експерт пояснює, що причина криється у зростанні експорту української продукції та економії на дешевших енергоносіях. Національному банку навіть довелося викупити надлишки валюти, оскільки валютні резерви у цей кризовий рік збільшились.

На думку Атаманюка, завдяки кон’юнктурі Україна пройшла минулий рік доволі парадоксально. Зокрема, це стосується стабільності валюти. «Не ослабла наша національна валюта, не було колапсу, стрибка цін, не було стрибка споживчих проблем, які властиві економікам під час кризи», - пояснює він. Експерт також додає, що у доларовому еквіваленті зарплата українців навіть зросла приблизно на 11%. І це навіть без траншу МВФ, який наприкінці минулого року Україна так і не отримала.

«А в грудні у нас зріс експорт на 58 відсотків після довготривалого падіння, перш за все, за рахунок продукції металопрокату», - зазначає Атаманюк. Кон’юнктура продовжується і в теперішньому році, тому є причини для оптимізму. Зокрема, він говорить про 5 млрд доларів, які Україна отримала завдяки збільшенню ціни експорт її товарів.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї
Показати ще

Нагадуємо, Атаманюк заявив, що минулий, складний для світової економіки рік, став успішним для України.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що патріотична еліта зможе вивести Україну на новий рівень економічного розвитку.