Маніпулятивна поведінка учасників ринку критично впливає на оптові ціни на електричну енергію, що спричиняє величезні збитки для виробників.

Про це повідомив експерт з питань енергетики, екс-заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Сергій Чех в ході дискусії на платформі Energy Club 13 травня.

"Нічим іншим, крім недобросовісної і маніпуляторної поведінки частини учасників ринку такі провали цін на ринку пояснити неможливо", - заявив експерт.

Він пояснив, що на падіння цін на оптовому ринку електроенергії вплинуло зниження споживання, збільшення вироблення ВДЕ, імпорт електроенергії з РФ і Білорусі в умовах профіциту енергосистеми України. Однак, як вказав Чех, ці фактори не пояснюють значне і тривале зниження цін на оптовому ринку.

Експерт вказав, що обсяг операцій дрібних трейдерів не має значного впливу на ціноутворення на ринку, проте варто досягти критичної маси таких операцій, як створюється загроза стабільній роботі ринку.

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Клієнти Monobank залишаються без грошей: доступ до рахунку закривають без попередження Підвищення пенсій з 25 березня: у кого і на скільки в Україні збільшаться виплати Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

«За даними Оператора ринку в квітні 2021 року обсяг заявок на продаж електроенергії на РСВ за ціною 850 грн/МВтч досяг 55% від загального обсягу пропозицій. А в перші 6 днів Травня кількість таких заявок на торгах РСВ в ОЕС вже досягла 61% від пропозиції», - зауважив Чех.

Він звернув увагу, що саме така маніпулятивна поведінка учасників ринком стала критично впливати на ціни.

Крім того, екс-заступник міністра енергетики та вугільної промисловості зазначив, що маніпуляції на ринку проявилися із запуском нової моделі ринку 1 липня 2019 року і до сьогоднішнього дня ніяк не обмежуються і не караються.

Він нагадаємо, що оптові ціни на електроенергію в Україні зараз значно нижчі, ніж у Європі. У січні-квітні 2021 року вони були нижче на 30-40% від європейських. 11 травня ціна РСВ в ОЕС провалилася до 23 євро/МВтч, в той час як у Польщі, Угорщині, Словаччині та Румунії вона становила 70-72 Євро/МВтч.