Наскільки прозорим буде продаж землі? На це питання відповів заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради Денис Марчук у програмі «Що далі?» з Вікторією Панченко на каналі «Знай24».

Експерт нагадує, що 1 липня цього року ринок землі відкривається для фізичних осіб. Але він також додає, що продаж землі має свої обмеження щодо розміру та концентрації – 100 гектарів. Три роки, каже Марчук, триватиме перший етап – він і покаже, у якому напрямку рухатимуться земельні відносини в державі.

У 2024 році, зазначає він, на земельний ринок в Україні зможуть вийти вже юридичні особи, а обмеження земельного банку для них збільшуються до 10 тисяч гектарів землі.

«В цьому законі було прописано, що кінцевим бенефіціаром, власником юридичної особи - має бути українець», - підкреслює гість програми. За словами Марчука, відповідні органи в Україні будуть ґрунтовно вивчати кожну реєстрацію бізнесу. У разі виявлення іноземця, каже він, бізнес змушений буде влаштувати аукціон і продати землю.

Марчук зазначає, що саме це питання було найбільш гострим для українців. Він вважає ці побоювання не безпідставними, адже фінансові можливості закордонних транснаціональних корпорацій значно переважають ті, що має український аграрний бізнес. «Ми вже будемо на старті програвати. І дійсно незрозуміло, в чиїх руках опиниться українська земля», - коментує експерт можливий розвиток подій. Натомість децентралізація землі, каже Марчук, повинна призвести до збагачення саме українських фермерів.

Популярні новини зараз
Пенсії пропонують підняти на 60%: щоб більше не перебиватися копійками Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня
Показати ще

Нагадуємо, Кущ розповів, як влада намагається приховати земельну аферу.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Марчук назвав наслідки прийняття закону про землю.