Хто підказав Президенту Кучмі узяти до першого складу Конституційного суду суддів вищого калібру, а не «своїх»? Відповідь на це запитання ведучого «Конституційної кухні» Геннадія Друзенка дає доктор правових наук, професор, один з найавторитетніших українських фахівців у сфері конституціоналізму, суддя Конституційного суду України у відставці Володимир Шаповал.

«Серед тих, кого Президент Кучма призначив суддями, троє або четверо були ті, хто безпосередньо працювали над проєктом Конституції. Я не хотів би зловживати словами «батьки Конституції», тому що у нас стільки цих «батьків», що аж страшно. Не буду називати прізвища, вони відомі», - розповідає він.

За його словами, підбір кандидатур здійснювали за принципом професійності.

«При всій повазі до Леоніда Даниловича (а його не можна не поважати, як би ми не ставились до його окремих дій), у нього був глава Адміністрації, який потім став одіозним. Він був тоді ще молодим чоловіком. Мабуть, у нього тоді був такий період, коли він хотів, щоб усе було правильно. Скажімо, кандидати на посаду суддів Конституційного суду, які були подані Президенту, повинні бути вченими, реально вченими. Тому що вчений і людина з науковим ступенем – це трошки різні речі», - розповідає Шаповал.

Шаповал додає, що саме цей чиновник пропонував Кучмі призначати суддів Конституційного суду. За його словами, дехто був під рукою: наприклад, перший голова Конституційного суду Іван Тимченко.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

«Його знали як хорошого виконавця, мабуть, і невипадково він став першим головою Конституційного суду. Я пам’ятаю, як працював, після того як пішов у відставку, представником Президента в Конституційному суді. Я добре бачив, як бралися кандидатури, й сам брав участь у їх підборі. Завжди радив тих, кого вважав належними фахівцями», - каже правник.

За його словами, з часом принципи підбору суддів КС кардинально змінилися.

«Потім щось зламалося, застосовувався підхід: «Звичайно, мерзотник. Але наш мерзотник». Там, швидше за все, не про мерзотників ішлося, а про те, наскільки ця людина своя», - каже Шаповал.

Нагадаємо, українські суди - це тільки надводна частина корупційного айсберга, - Тетяна Даниленко.

Раніше, як повідомляє Знай.ua, Микола Томенко висловив свою думку про Конституційний суд України.