Розмови про судову реформу в Україні йдуть вже не перший рік. Але ж суди існують не у вакуумі. Чи можна змінити судову систему, не змінюючи суспільство в цілому?

На цю тему у програмі «Ще не вмерла» міркує телеведуча, телевізійна журналістка і блогер Тетяна Даниленко.

«Українські суди - це тільки надводна частина корупційного айсберга. Але з судових рішень першої інстанції, за статистикою, оскаржуються тільки від 10 до 15 відсотків. Це дуже мало, і це означає, що громадяни в цілому задоволені рішеннями судів. Проблема не стільки в самому суді, скільки в системі, в якій, щоб бути бізнесменом, потрібно особисто знати міністра, генерального прокурора, президента ... Одним словом, знати керівний клас», - каже гостя програми.

На її думку, корінь проблеми - еліта, яка займається, по суті, рекетом, а не державним управлінням. У цій системі всі кидають один одного. Якщо ти зайшов в кабінет до одного міністра, іншого, третього, потім навідався до Офісу президента, і всюди розв'язав своє питання - ти й тоді не можеш бути ні в чому впевненим.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми
Показати ще

«Такі правила - по нім нормально когось кидати. Так само і в бізнесі, і в політиці», - вважає Тетяна Даниленко.

Раніше, як повідомляє Знай.ua, Микола Томенко висловлював свою думку про Конституційний суд України.

А Тарас Стецьків закликав провести реформу цього органу.