У світовій економіці відбувається просочування грошей з фінансового сектора в реальний сектор економіки. Таку тему розкрив експерт і економіст Олексій Кущ у своєму блозі «Чесний погляд на економіку» на YouTube.

«Якщо раніше гроші, які заходили у світову фінансову систему в основному користувалися для покупки цінних паперів - облігацій казначейства США, іпотечних цінних паперів, то зараз федеральна резервна система США розширила інструментарій вливання ліквідності. Зараз федеральна резервна система США використовує, як інструмент для закидання ліквідності на ринок, корпоративні цінні папери», - розповів він.

Кущ вважає, що частина грошей, яка буде емітуватися, буде потрапляти в реальний сектор економіки. Він сказав, шо в результаті того, що почали застосовувати, як інструментарій в розширення ліквідності корпоративні цінні папери і віддавати гроші населенню, як компенсації втрат в результаті пандемії, ця емісія пішла в реальний сектор економіки. Він впевнений, що це почало роздувати інфляційний міхур, який зараз поступово лопається.

«Це відбилося в першу чергу на сировинних ринках, ми бачимо величезне зростання цін на кукурудзу, сталь, залізну руду. Індекс промислових металів і сільськогосподарський ростуть на десятки, а іноді навіть на сотні відсотків. Таке зростання сировинних цін повинно бути вигідне в першу чергу Україні як експортеру сталі, залізної руди, кукурудзи. Україна повинна вигравати від сировинного буму», - підкреслив він.

Кущ резюмував, що це не зовсім так. Тому що високі світові ціни, які є на зовнішніх ринках, на його думку, за методом експортного паритету імпортуються в Україну, тобто ми імпортуємо в країну інфляцію зі світових сировинних ринків. Він сказав, що таким чином, щоб використовувати цей імпульс на зовнішніх ринках для економічного зростання, відбувається штучне обмеження товару розвитку. І ціни, які є на світових ринках, активно проникають на внутрішній ринок і призводять до зростання цін на товари, впевнений він.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Куща, що ціни на товар зростають, тому що зростають витрати і фактори виробництва.

Також раніше Кущ розповідав, що підвищення податків зажене бізнес у "тінь", бюджет від цього не виграє - економіст.