НБУ, проголошуючи інфляційне таргетування, фактично може боротися тільки з базовою інфляцією. Про це розповів експерт і економіст Олексій Кущ у своєму блозі «Чесний погляд на економіку» на YouTube.

«Боротися за допомогою інфляційного таргетування з не базовою інфляцією це все одно, що плювати проти вітру. Що стосується тарифів, то тут уряд постійно підвищує тарифи, які входять в структуру визначення індексу інфляції. Таким чином у нас виходить система «тягни-штовхай», - підкреслив він.

Кущ розповів, що уряд, який проводить активну проінфляційну політику, збільшуючи тарифи, ціни на газ - стимулює інфляцію. З іншого боку, за його словами, Центральний Банк, який намагається це все утримати, виходить, як в байці «Лебідь, рак і щука».

«Інфляція буває двох видів, коли - це інфляція попиту, коли люди споживають дуже багато товарів, що характерно на заході, і інфляція пропозиції, коли ціни на товар зростають, тому що зростають витрати і фактори виробництва, коли виробляти товар в цій країні занадто дорого. У нас якраз другий вид інфляції - пропозицій», - сказав він.

Кущ резюмував, що в нормальній країні споживча інфляція повинна бути трохи вище промислової, тобто ціни на товари повинні рости трохи швидше, ніж ціни на фактори виробництва.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

«Тоді у виробника є стимул виробляти більше товарів. А в нашій країні відбувається все навпаки», - додає він.

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Куща, що 30 років тому Туреччина була економічно дуже схожа на Україну.

Також раніше Кущ розповідав про можливі перспективи інвестицій в Україну.