Коболєва та Наглядову раду «Нафтогазу» звільнили через неефективність їхньої роботи, але де самі причини цієї неефективності? Детальніше про це розповів експерт Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп у програмі Юрія Романенка «Романенко Бесіди».

Передусім гість програми зазначає, що багато залежить від Вітренка, нового керівника компанії. Тим не менш, він впевнений, що оптимізацію витрат і аудит проведуть так чи інакше. Прокіп говорить зокрема про необхідність модернізації «Нафтогазу» та скорочення його витрат. «При такій структурі, яка є, він потребує трансформації», - переконаний він. На думку експерта, за кілька місяців вже потрібно представити готову програму подальшого руху компанії.

Окрім ринкових реформ, каже експерт, потрібно розв’язати проблеми соціальної сфери. Зокрема, він говорить про необхідність покладання спеціальних обов’язків. Прокіп нагадує, що ПСО раніше були, потім для компаній і населення їх скасували, але не для теплокомуненерго. Він підраховує, що у разі підвищення цін у півтора рази варто очікувати зростання річних платіжок за тепло на 500%. «Можуть і на вилах винести», - підкреслює експерт.

За словами гостя програми, в Україні повинна бути компанія, яка обов’язково виконуватиме суспільний обов’язок. «Я не кажу, що повинен бути “собез”, але щось повинно бути», - підкреслює він. Водночас Прокіп не заперечує ефективність управління приватного власника, принагідно можна згадати приклад газовидобутку. Його пропозиція полягає у тому, аби зробити ще одну спробу вивести «Нафтогаз» на якісно новий рівень за державного управління.

«Оця реформа, ці наглядові ради мали б зробити компанію ефективною. Але вийшов “мєждусобойчик”», - коментує експерт ситуацію. Він пояснює, що між Наглядовою радою та правлінням «Нафтогазу» склалися якісь свої відносини, але не склалася ефективна робота.

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Нагадуємо, Прокіп розповів про шум довкола теми звільнення ТОП-менеджерів компанії «Нафтогаз».

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Прокіп прокоментував збитки «Нафтогазу».