Сучасний український мислитель, громадський діяч, філософ, футуролог, юрист Олексій Толкачов у програмі «Что дальше» на каналі «Знай24» пояснив, чому передача функцій держави суспільству ефективна.

«Ця децентралізація носить навіть під собою більший сенс, ніж ми його зараз уявляємо. У 1992-1223 році в проєктах Конституції України був цілий розділ, присвячений громадянському суспільству. І ось там було записано, що місцеве самоврядування – це одна з форм громадянського суспільства за територіальною ознакою», - говорить експерт.

За його словами, українці люблять звинувачувати державу у всіх своїх бідах і вважати, що президент повинен вирішити всі їхні проблеми.

«Значно доцільніше, щоб проблеми вирішував той, хто знаходиться найближче до цієї проблеми. Своя сорочка ближче до тіла. Тому місцеві територіальні громади як структура громадянського суспільства, безумовно, значно ефективніше можуть керувати своєю територією, ніж міністри, депутати і держава зверху», - стверджує Толкачов.

Він зазначив, що багато проєктів, ідей і рішень можуть бути реалізовані суспільством за допомогою краудфандінга навіть без місцевого самоврядування.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

«Коли ми скидаємося грошима, силами, ресурсами... Тому що місцеве самоврядування, вони ж беруть частину податків. І за рахунок тих обов'язкових податків, якими ми скидаємося, вони вирішують якісь наші проблеми. Але я вам так скажу: ми багато проєктів реалізовували просто навіть самостійно скинувшись грошима... Ось мені здається, що ось ця форма самоорганізації краудфандінга – за нею буде майбутнє. І функції від держави будуть все більше і більше переходити до суспільства», - прогнозує футуролог.

Раніше Знай.uа повідомляв, що Поляков заявив, що Зеленський не вчиться на помилках.

Також Знай.uа повідомляв, що Мойсеєнко розповів, чи очікувати киянам нових підвищень цін на проїзд в маршрутках.