У своєму блозі «Правки Полякова» депутат Антон Поляков розповів про подорожчання палива і пояснив причини такого підвищення цін.

Він розповів, що в квітні місяці був підписаний меморандум з заправниками про те, що ціни на бензин і дизель не будуть вище 30 гривень за літр, а натомість уряд пообіцяв більш активно боротися з тіньовим ринком. Депутат зазначив, що цінники на великих АЗС, зокрема, ОККО і WOG, тоді дійсно знизилися, а слідом за ними почали давати знижки і дрібні мережі.

«Але з початку травня цінники знову пішли в ріст. Причин подорожчання кілька. По-перше, підвищення нафтових котирувань. Високі котирування нафти ведуть до зростання цін. Ціна на дизельне паливо і бензини могла б зрости ще більше, якби не зміцнення курсу гривні. Якщо нафтові котирування продовжать зростання, а курс національної валюти не вдасться утримати на поточному рівні, ми побачимо нові, ще більш підвищені цінники і на цінових табло АЗС», - говорить Поляков.

Він зазначив, що по дизелю зростання цін додатково підштовхнуло загострення війни між Україною і Росією: РФ і Білорусь зменшили поставки дизпалива в Україні, а це близько 30% ринку. Крім цього, публічний меседж Путіна, що багато людей з вищих ешелонів української влади мають в Росії бізнес, був сприйнятий в кулуарах як факт, що скоро «полетять голови» і по інших позиціях, заявив Поляков.

«А в цей час влада вирішила взяти заправників «в подвійне кільце». Спочатку ввели декларування цін на автомобільне паливо. Тепер, якщо планується підвищення більш ніж на 1%, потрібно попереджати про це Держспоживслужбу не менше, ніж за 20 днів. А тепер уряд пішов ще далі і ввів державне регулювання націнок на паливо: не більше 7 гривень на літр дизеля і 5 гривень на бензин. Але це не означає, що ціни на заправках тут же підуть вниз і не будуть далі зростати. Якщо світова ціна на нафту і нафтопродукти рване, а курс долара виросте, то слідом підуть і цінники на АЗС, адже регулюється тільки націнка, а не вартість палива», - розповів Поляков.

Популярні новини зараз
Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

За його словами, націнка вище 5-7 гривень на сьогоднішній день є тільки у преміальних мереж. Політик зазначив, що держава повинна це регулювати, а неадекватні націнки компаній, що входять до складу Нафтогазової Асоціації України - просто ніщо інше як грабіж українців.

Як повідомляв Знай.ua, Атаманюк розповів, що неплатежі по тарифам за останні місяці будуть під сто мільярдів.

Раніше Котенкова заявила, що те, що пропонують постачальники газу, вищим за очікування українців.