Визначальна річ формування громадянської і національної ідентичності майбутнього громадянина України губиться під час навчання у школі. Проте ми вчимо дати, якісь міфічні речі про Куликове поле, якого не було взагалі. Але цьому вчать наших українських дітей. Про це згадав у програмі Євгена Рибчинського «Ще не вмерла» кандидат історичних наук Андрій Ніцой.

Як правило, каже він, чиновники від освіти в усьому знаходять пояснення. «Відмазка в Міністерства освіти й науки: «Ми вчимо російську, бо треба знати мову ворога, вчимо російську історію, бо треба знати історію ворога, літературу російську – бо треба знати літературу ворога».

Повертаючись до «Повісті минулих літ», Євген Рибчинський згадує про спроби переписування літопису – «для того, щоб сформувати етногенез якраз російської спільноти».

Андрій Ніцой відповідає: «Фальсифікація московської історії почалася тоді, коли принцеса Софія вийшла заміж за великого князя Івана Третього. Його перша дружина померла, і зробили політичний шлюб. Вона була страшна, як смерть, жила в Неаполі, і її вирішили видати за московського князя. Коли Софія приїхала в Москву, у неї стало питання: це не народ, це елементарна орда! З ординськими порядками, державна мова – татаро-уйгурська в Московському князівстві. Тому що саме князівство було створено ханом Золотої орди».

І вона жахнулася: «Донька останнього візантійського імператора не може правити таким диким суспільством. Тому у нас буде інші історія!».

Популярні новини зараз
Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

І почався процес переписування історії.

«Для цього вони переписували давньоруські літописи. Це початок п’ятнадцятого століття, і от тоді все почалося», - каже Ніцой.

Як повідомляв Знай.ua, Рибчинський заявив про образливі найменування націй, що це дуже по-дитячому і дуже наївно.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що першою цивілізованою жінкою Київської Русі була княгиня Ольга.