Чи є російський слід у сирійській атаці на секретний ізраїльський ядерний об’єкт і в палестино-ізраїльському конфлікті загалом? Про це розповідає експерт Українського інституту майбутнього Ілія Куса у програмі Дмитра Снегирьова «Політика навиворіт».

«Вплив Російської Федерації на цю ситуацію переоцінений, - каже Куса. – Вони не мають визначного впливу на ізраїльсько-палестинський проєкт, принаймні, такого впливу, як за радянських часів. Сьогодні у росіян просто немає ресурсів на те, щоб спровокувати щось всередині Палестини».

Він пояснює, що зовнішньополітичні партнери ХАМАС – не Росія, а Іран і Катар.

«Обстріл ядерного об’єкту я більше розглядаю в контексті ірансько-ізраїльського конфлікту. Чи стояло за цим вище керівництво Ірану, чи це місцеві проіранські загони так вирішили зробити, ми не знаємо. Але територія, з якої обстріляли ядерний реактор, з 2018 року більше контролюється проіранськими та просірійськими урядовими військами», - каже експерт.

В тому числі й Російською Федерацією, додає Дмитро Снегирьов.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

«Не зовсім, - відповідає Ілія Куса. – Землі біля Голанських висот – це якраз територія, де росіяни з іранцями конкурують. І зараз там більше іранського впливу й присутності, ніж російської. Навпаки: те, що Іран там присутній, Росії навіть невигідно, оскільки через це між нею та Ізраїлем погіршилися стосунки. Ізраїль дуже часто висуває претензії Росії, мовляв, ви ж говорили у 2018 році, що проіранські війська будуть відведені на якусь відстань. Це було частиною угоди, коли ці території поверталися під контроль сірійського уряду».

Цього не сталося, і, відповідно, для Ізраїлю та Росії це стало неприємністю.

«Росіяни таким чином не можуть виконати свої зобов’язання перед Ізраїлем. Тому я не думаю, що саме росіяни все спровокували. Я тут бачу, скоріше, елемент ірансько-ізраїльського протистояння. Я не думаю, що цей епізод взагалі пов'язаний з ескалацією», - робить висновок політолог.

Нагадаємо, Третьої світової війни не буде, - Снєгирьов про конфлікт між Ізраїлем та Палестиною.

Як повідомляв Знай.ua, Куса розповів про перспективи примирення Ізраїлю з Палестиною.