Новий випуск програми журналіста Євгена Рибчинського «Ще не вмерла» присвячений питанню зміцнення української парадигми. Історик і кандидат наук Андрій Ніцой сказав, що основу свідомості кожної людини закладає те середовище, в якому їй випало народитися та рости.

Гість програми зазначає, що свідомість кожного громадянина починає формуватися з дитинства. Ніцой пояснює, як це відбувається: дитина питає у батьків про себе і чує у відповідь слово «українець». Це, каже він, той момент, коли відбувається самовизначення особистості.

Далі, розповідає історик, дитина дізнається про багатокультурність світу: навколо є кримські татари, росіяни, французи та багато інших, а вона серед них – українець. «Дитина зростає і так проходить її трансформація в українське майбутнє», - зазначає він.

Тому, на його думку, формуванню ідентичності українців повинна якомога більше сприяти і сама гуманітарна політика. «Державна гуманітарна політика повинна для себе чітко дати відповідь: так ми - «многонациональная страна якутов, чувашей, башкир, татар, росіян, циган» - чи держава Україна?», - підкреслює Ніцой.

Тим не менш, необхідність тотальної трансформації державної парадигми експерт заперечує. Він пояснює, що 2 тисячі років – це достатньо для формування української нації. На його думку, вона сформувалась ще до появи Івана Франка, Лесі України та Тараса Шевченка. «У нас є серйозна база для того, щоби швидше прийти до української національної ідентичності переважної більшості населення», - переконаний гість програми.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Аби не бути голослівним, Ніцой подає результати соціологічного дослідження Республіканського інституту США: 80% населення держави називають себе українцями з гордістю. Принагідно історик деталізує ці дані – найбільше, 92%, належить Львівщині, 91% і 90% - це Волинь і Тернопіль відповідно. Та справді дивують його результати Маріуполя – 68%.

Нагадуємо, Ніцой розповів, чого не вистачає українській системі освіти.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Ніцой розкритикував традиційне знання про історичне минуле Росії.