Азербайджан у контексті конфлікту з Вірменією викликає чимало роздумів з приводу того, хто стоїть за військовою міццю цієї країни: Росія, Туреччина чи, може, Ізраїль? Відповідь на це запитання у програмі Дмитра Снегирьова «Політика навиворіт» дає експерт Українського інституту майбутнього Ілія Куса.

«Наявність у палестинців озброєння російського походження не означає, що Росія управляє безпосередньо цими процесами. Так само як і наявність ізраїльського озброєння в Азербайджані під час Нагірно-Карабаського конфлікту не означає, що Азербайджан – партнер Ізраїлю», - каже він.

Ілія Куса не вважає Азербайджан стратегічним партнером Росії.

«Вони зберігають добрі стосунки, але це далеко не Азербайджан 90-х і 2000-х років. Це Азербайджан, який в останні п’ять – шість років повністю перейшов до впливу Туреччини», - каже він.

Цей аргумент не підтримав Дмитро Снегирьов.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня
Показати ще

«Не погоджуюся, тому що Азербайджан фактично використав Ердогана в миті переозброєння. І дивіться: є присутність російських військ на території Азербайджану, але натомість турецькі так звані миротворці не ввійшли. Є чітка позиція і Азербайджану, і Росії по цій ситуації», - каже він.

Але, тим не менше, є турецька військова база на території Азербайджану, стверджує Ілія Куса.

«Турецькі війська посилили свій вплив на Азербайджан після Нагірного Карабаху. Модернізація азербайджанської армії відбувалася, в тому числі, за прямої підтримки Туреччини. І якби не турецькі та ізраїльські безпілотники, то Азербайджан, можливо, і не зміг би отримати перевагу під час нагірно-карабаського конфлікту. Я все-таки вважаю, що Азербайджан сьогодні більше союзник Туреччини, ніж Росії. Навпаки, російський вплив на Азербайджан почав послаблюватись ще в середині нульових, коли енергетична незалежність Азербайджану від Росії почала зростати», - пояснює він.

Нагадаємо, Куса розповів про перспективи примирення Ізраїлю з Палестиною.

Раніше для Знай.ua Куса пояснив, чому Байден визнав геноцид вірмен і який від цього буде ефект.