Джо Байден у промові про День пам'яті жертв геноциду вірмен вжив слово «геноцид». Це фактично означає, що Америка визнала геноцид вірмен в 1915 році, хоч і не на юридичному рівні.

Експерт Українського інституту майбутнього Ілія Куса в програмі «Романенко. Беседы» пояснив, чому Байден визнав геноцид вірмен і який від цього буде ефект.

«Воно має скоріше політико-символічний характер. Якогось ефекту на практиці поки що не буде від цієї заяви. Це неприємно для Туреччини і особисто Ердогану, тому що він дуже багато про геноцид сам говорив. У нього є теми, якими він особисто курує. Він дуже часто говорив про геноцид, що є неприпустимим, не дозволимо, тощо», - зазначив Куса.

За словами експерта, визнання Байденом геноциду вірмен особисто неприємно Ердогану. На його думку, Туреччина навряд чи різко відповідатиме на цю заяву Байдена. Але, як зазначив експерт, якщо Ердоган вирішить, що це удар по ньому особисто, то ймовірно він емоційно відповісти може, тим більше вже таке у нього було.

«Я вважаю, що візьме гору політичний прагматизм, тобто якщо вони дадуть відповідь Штатам, то якоюсь символічною заявою. Наприклад, згадають ставлення американців до корінних народів, як вони їх теж вбивали. Тим більше Ердоган говорив про це в позаминулому році», - підкреслив експерт.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Ухилянтам готують суворі обмеження: зроблять все, щоб йшли до ТЦК Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Куса зазначив, що головна мотивація Байдена в визнанні геноциду це задовольнити ліберальне крило своєї партії, показуючи, що США йде курсом гуманізму і моралі. На його думку, ліберали останнім часом його критикують, тому їм важливо це довести. Ще, як зазначив експерт, в Америці досить велика діаспора вірмен – залучити їх на свою сторону теж важливо для Байдена. На думку Куси, самому президенту США це нічого не коштує і ніяких поганих наслідків для США це не спричинить.

Нагадаємо, Знай.ua повідомляв що "Запоріжсталь" почала безкоштовні поставки кисню в лікарні.

Раніше Знай.ua публікував, що Чаплига розповів про проблеми трудової міграції в Україні.