Журналістка Катерина Котенкова у програмі «Суть подій» для каналу «Знай.ua» розповіла, що у 2022 році відбудеться черговий етап підвищення вимог для отримання пенсії в 60 років.

За її словами, частина українців втратять право на отримання пенсійних виплат. Вона додає, що це передбачено законом про обов'язкове загальнодержавне пенсійне страхування.

«Тільки куди йти людям похилого віку на роботу? Щоб був цей самий стаж? Якщо нікуди не беруть», - задається питанням Котенкова.

Вона продовжує: з наступного року на 12 місяців збільшаться вимоги за трудовим стажем.

«У 60 років на пенсію будуть виходити тільки ті, у кого є 29 і більше років стажу; в 63 роки виходитимуть на пенсію ті, у кого від 19 до 29 років стажу; в 65 років будуть виходити на пенсію ті, у кого від 15 до 19 років стажу. І в подальшому вимоги до пенсіонерів щодо стажу будуть тільки посилюватися. Мотиви влади зрозумілі, грошей на пенсії немає», - говорить Котенкова.

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники В Україні пенсії рахуватимуть за однією формулою: у кого виплати будуть більше 10 тисяч
Показати ще

За її словами, Пенсійний фонд в січні-квітні збільшив заборгованість перед Держказначейством майже на 10 млрд грн. Про це свідчать дані Казначейства. Грошей, які надійшли від Єдиного соціального внеску, недостатньо для своєчасної виплати пенсій.

«У квітні загальна сума таких позик становила 16,268 млрд грн, в березні - 12,249 млрд грн. Фонд зміг оперативно погасити не всю нову заборгованість, в результаті чого загальний борг за ці місяці виріс на 3,294 млрд і 2,872 млрд грн при сукупних витратах на виплату пенсій в 43 і 42,8 млрд грн відповідно», - заявила Котенкова.

Журналістка задається питанням, що ж робити людям? Куди йти на роботу, щоб заробити собі потрібний стаж? За її словами, це питання навіть не обговорюється представниками влади, тому ці проблеми лягають на плечі самих українців.

«Складно влаштуватися на роботу людям після 40, знайти після 50 - дуже складно, після 55 - майже нереально. І, незважаючи на те що дискримінація заборонена законодавчо, роботодавців це не зупиняє. Адже їм прекрасно відомо, що це грубе порушення прав людини практично неможливо довести. Ніхто не скаже і вже тим більше не напише кандидату «ви нам не підходите, бо занадто старі». Завжди можна сказати, мовляв, «ми знайшли співробітника з компетенціями, які краще відповідають нашій вакансії», - резюмувала вона.

Нагадаємо, раніше Котенкова повідомляла, в чому полягає новий тарифний закон, підписаний президентом, і пояснила, чому потрібно чекати нових платіжок за комунальні послуги.

Також Знай.ua повідомляв, в яких випадках в українців можуть забрати до 50% пенсії.