Чи може Україна втратити свої східні території в результаті референдуму на них? Це питання в програмі Дмитра Снєгирьова «Політика навиворіт» розглядає державний і політичний діяч Надія Савченко.

«Згідно з українським законодавством, місцевий референдум не може розв'язувати питання про відділення від країни. Крім того, Україна з моменту здобуття незалежності формувалася на основі народовладдя. Ми занадто прагнули піти від тоталітарної радянської минувшини. Звідси й пішло це: де два українці, там три гетьмани. Нам потрібно було вчитися ухвалювати рішення і відповідати за них. І було б добре, якби з 1991 року все повели грамотно», - вважає політик.

У приклад вона привела Швейцарію, де держава настільки сильна, що не боїться довіряти громадянам ухвалення рішень. А українці у 2014 завоювали право на те, щоб їх голос чули не тільки під час революцій або воєн - влада повинна чути голос народу через законотворчі відносини.

«Під час Порошенка референдумів не було, і сам їх механізм не був законодавчо прописаний. А зараз, при жахливо низькому інтелектуальному та освітньому рівні влади, ми отримали такі інструменти, як референдум. З одного боку, ми б хотіли їм скористатися і ухвалювати такі рішення, які нам потрібні. Але з іншого боку, ми розуміємо, що зараз держава настільки слабка, що не зможе відстояти національні інтереси. Тому потрібно чітко розмежовувати, що можна вирішувати на загальнонаціональному референдумі, а що на регіональному», - каже Надія Савченко.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

Раніше, як повідомляє Знай.ua, вона нагадала, що у 2014 році багато країн готувалися відбивати російську агресію.

Також Савченко заявила, що міжнародне право стає безсило.