У своєму блозі «Історичні хроніки» політолог Руслан Бізяєв розповів про те, в чому полягав план «Вайс» і пояснив, чому нібито зразкова німецька військова машина перестала такою бути в міжвоєнний час.

Він пояснив, що мета операції полягала в тому, щоб концентричними ударами з Сілезії, Померанії і Східної Пруссії розгромити головні сили польської армії на захід від лінії річок Вісла і Нарев. Загальне завдання Вермахту зводилося до того, щоб здійснити охоплення польської армії з південного заходу і північного заходу з її подальшим оточенням і розгромом. З самого початку війни операції німецьких військ повинні були розвиватися стрімко, щоб зірвати мобілізацію і розгортання польських збройних сил.

«Для здійснення плану «Вайс» намічалося виділити 40 піхотних, 4 легкопіхотних, 3 горнопехотні, 6 танкових і 4 моторизовані дивізії і 1 кавалерійську бригаду. Німецьке командування виходило з того, що Великобританія і Франція не втрутяться в німецько-польську війну», - розповів Бізяєв.

Але, зазначає політолог, оскільки повної впевненості в цьому не було, для прикриття західного кордону Німеччини планувалося розгорнути групу армій «Ц» в складі 1-ї, 5-ї і 7-ї армій, яка налічувала б 31 дивізію і, спираючись на недобудовану «лінію Зігфріда», повинна була обороняти кордон з Нідерландами, Бельгією і Францією. Таким чином, за словами Бізяєва, з тих, що розгорталися по мобілізації 103 дивізій Вермахту, 57 планувалося розгорнути проти Польщі, 31 - на заході Німеччини, а 15 - в центральних районах країни.

Популярні новини зараз
Закочуйте рукави – ще доведеться попрацювати: кого з українців не відпустять на пенсію у 2024 році Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають
Показати ще

«З 103 дивізій кадровими були менше половини, а в частинах, що дислокувалися на Заході не було жодного танка. Та й в частинах, розгорнутих проти Польщі, творився неймовірний бардак і хаос. З'ясувалося, що розгром у Першій світовій війні і міжвоєнні роки не пройшли безслідно навіть для, як вважалося, зразкової німецької військової машини. Вона стала далеко не зразковою і не цілком машиною, втративши злагодженість і безвідмовність», - заявив Бізяєв.

Раніше Бізяєв розповів, чому Гітлер прийняв рішення вдарити спочатку по Польщі.

Як повідомляв Знай.ua, Савінов розповів про зростання інтенсивності інформації в сучасному світі.