У неділю в Мінську (Білорусь) екстрено посадили літак Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса, через нібито повідомлення про його замінування. У мінському аеропорту затримали співзасновника опозиційного Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича, який знаходився на борту.

Політолог Андрій Золотарьов у програмі «Что дальше» на каналі «Знай24» розповів, чому пілоти посадили літак в Мінську.

«Ну, судячи з усього, це була організована спецоперація білоруських спецслужб. З бомбою це була не імпровізація, це була домашня заготовка з тим, щоб посадити літак. Командир корабля сам приймає рішення в таких ситуаціях... Він міг направити лайнер і в Вільнюс. Але, щоб командир корабля був поступливим, в повітря підняли МіГ-29. Я не думаю, що він би відкрив вогонь. Але, знаєте, коли поруч з пасажирським літаком з'являється озброєний винищувач... Ну, якось людям на борту не по собі», - говорить експерт.

Він додав, що літак знаходився на території Білорусі, тому в цій ситуації пілоти повинні були підкоритися і піти за МіГ-29.

Також Золотарьов підтвердив, що пілоти до останнього тягнули до кордону з Литвою і не скидали швидкість.

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Кого не мобілізують до армії: перелік професій
Показати ще

«Я підозрюю, що у них не було великого бажання сідати в аеропорту Мінська. Але як би «підкріпити» ці наміри... І було піднято перехоплювач білоруських ВВС. І це, безумовно, стало додатковим фактором, який посилює резонанс цієї ситуації. І справа не тільки в Протасевичу, оскільки він знакова фігура... Адже те, що Лукашенко злопам'ятний, це ні для кого не секрет. І те, що вперше так за межами Білорусі протягнули руки і дістали. А те, що все-таки з посадкою літака... Тому авіаційна блокада Білорусі видається більш ніж реальним сценарієм», - стверджує політолог.

Експерт зазначив, що ця ситуація «штовхне» Олександра Лукашенка «ще далі в бік Москви». У той же час, за словами Золотарьова, «Москві це створить певні проблеми і незручності».

Раніше Знай.uа повідомляв, що Силантьєва розповіла, від чого залежить майбутнє України.

Також Знай.uа повідомляв, що Бортник назвав новий закон про олігархів марним і смішним.