Кінцевий варіант закону про «Обіг земель сільськогосподарського призначення» був напрацьований спільними зусиллями представників влади та аграрного бізнесу. Про це розповів заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради Денис Марчук журналісту Любові Завальнюк в програмі «Суть подій» на YouTube.

«Питання навколо ринку землі в Україні історично завжди точиться дуже радикально. Ще на початку нової каденції Кабінету Міністрів у 2019 році ми самі виступали проти закону про продаж земель, тому що він фактично не вирішував питання власності української землі. Це був ліберальний документ, який відкривав можливості для транснаціональних корпорацій», - підкреслив він.

Марчук повідомив, що вони вийшли з акціями протесту, тому з представниками Всеукраїнської Аграрної Ради сіли за стіл переговорів, де вони запропонували модель законопроєкту, яка б відобразила інтереси людей, що працюють на землі. Свої пропозиції, сказав він, вони брали, виходячи з історичного досвіду наших сусідів поляків, вони були і з відповідними візитами в Литві, де побачили, як відбувалась земельна реформа у них.

«Вони заперечили, що не можна на одному документі, який складався з трьох папірчиків, говорити про те, що концентрації землі не буде. Тому що за нашими підрахунками 200 тисяч гектарів землі в одні руки - це явно не та концентрація, яка відображає інтереси фізичних або юридичних осіб. Тому що, фактично цілі об'єднані територіальні громади могли перейти у власність однієї людини», - підкреслив він.

Марчук вважає, що, виходячи з цього, три-чотири аграрні холдинги могли б володіти половиною країни, тому ці позиції були для них принциповими і вони категорично їх відстоювали. Ще, вважає він, між фізичними та юридичними особами має бути перехідний етап, тому що коли ми будемо входити в обіг земель сільськогосподарського призначення, дуже важко буде фізичній особі протистояти на аукціонах юридичній особі.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Завальнюк, що ціни на газовому ринку стануть ярмом для українців.

Також раніше Завальнюк розповідала, які договори можна укладати з постачальниками комунальних послуг.