Україна - це країна, яка володіла всіма можливостями стати найбільшим транзитером не тільки Російського газу, але і свого логістичного потенціалу. Про це розповів експерт і економіст Олексій Кущ у своєму блозі «Чесний погляд на економіку» на Youtube.

«Україна як міст між Азією і Європою, як країна хаб мала настільки унікальні можливості, що ми б могли п'ять і навіть десять відсотків свого ВВП отримувати за рахунок логістичної ренти транзиту товарів, транзиту газу і т.д. Для цього в Україні було практично все - унікальне географічне положення і найбільша в Європі газотранспортна система», - сказав він.

Кущ підкреслив, що пропускна потужність нашої газотранспортної системи становить близько 150 мільярдів кубічних метрів газу. У нас одне з найбільших в Європі газових сховищ, сказав він, з активною потужністю понад 30 мільярдів кубічних метрів, ми маємо повний пазл конкурентних переваг.

«Унікальність нашого прикладу полягає в тому, що, володіючи ось цими унікальними можливостями, ми фактично з країни хаба, з країни моста перетворилися в країну глухий кут. В даному випадку – в країну газова безвихідь. Тому що якщо Російський транзит через територію України припинитися, то фактично ця величезна газотранспортна система перетвориться на купу металобрухту», - підкреслив він.

Кущ повідомив, що Україні доведеться витрачати величезні гроші на утримання цієї газотранспортної системи, яка втратить свою транспортну та логістичну маржу. Найдивовижніше, вважає він, що країнами хабами стали ті країни, які не мали можливості для того, щоб ними стати - це Німеччина, Польща, Туреччина.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Куща, що влада підводить людей до конституційного референдуму.

Також раніше Кущ розповідав, що боротьба з олігархами повинна бути спрямована на те, щоб їх не було.