Україна ще може все переграти у свою сторону, якщо зуміє створити свій східно-європейський газовий хаб. Про це розповів експерт і економіст Олексій Кущ у своєму блозі «Чесний погляд на економіку» на Youtube.

«Будь-який газопровід - це купа металобрухту, якщо по ньому не проходить транзит газу, будь то «Північний потік-2» або наша ГТС. За допомогою економічних методів конкуренції, залучаючи системних європейських операторів, які наповнять наш газовий хаб, закуповуючи газ у Росії без участі наших чиновників, Україна зможе використовувати перевагу нашої газотранспортної системи і наявність підземних газових сховищ», - вважає він.

Кущ сказав, що такий хаб конкурентними способами, а не санкціями зможе перемогти «Північний потік-2» і «Турецький потік». Умовно кажучи, він вважає, що ці обхідні газопроводи можуть бути недовантажені, а український завантажений, якщо це буде вигідно системним гравцям, які працюють на газовому ринку.

«Для цього потрібно, щоб у владі були люди, які займали б державницьку позицію. Ті люди, які займалися судовим процесом з Газпромом в Стокгольмі, вони виходили виключно зі своїх особистих інтересів. Тому що можна було в досудовому порядку врегулювати спір з Газпромом і не отримати три мільярди виграшу по арбітражу, які ми вже проїли за рік, але зберегти транзит, шляхом створення українського східно-європейського хабу», - сказав він.

Кущ сказав, що при цьому можна було зберегти транзит на рівні хоча б ста мільярдів кубів на рік і отримувати за це три мільярди доларів щорічно логістичної транспортної ренти. Звичайно, вважає він, будь-який нормальний політик вибрав би отримувати три мільярди на рік, ніж разову суму. Але наші чиновники вибрали варіант з разовою виплатою, тому що з нього можна було нарахувати собі відповідні бонуси.

Популярні новини зараз
Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках
Показати ще

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Куща, що більшість українців негативно ставляться до земельної реформи і не хочуть продавати свою землю.

Також раніше Кущ розповідав, що грошовий еквівалент суми технологічних втрат газу склав 14 млрд. грн. без урахування ПДВ.