«Нафтогаз України» кілька років тому запустив масштабну програму буріння додаткових газових свердловин, щоб до 2020 року вийти на рівень видобутку 20 мільярдів кубічних метрів газу. Про це розповів експерт і економіст Олексій Кущ в своєму блозі «Чесний погляд на економіку» на YouTube.

«Як ми розуміємо 2020 рік уже пройшов, а видобуток газу навпаки став менше, ніж до початку програми буріння свердловин. На програму буріння свердловин було витрачено понад 40 мільярдів гривень наших з вами грошей, які вони зібрали у споживачів газу - населення і вбухали в буріння свердловини», - сказав він.

Кущ розповів, що при цьому технологічні втрати газу склали 2,6 млрд. кубічних метрів газу, при цьому трохи менше половини цього газу були спалені в факелах. Є нормативи, при яких показується, скільки газу має бути спалено у факелах, але як ми розуміємо ніхто цього проконтролювати не може.

«Грошовий еквівалент суми технологічних втрат газу склав 14 млрд. грн. без урахування ПДВ. А з урахуванням ПДВ та теперішнім рівнем цін, сума виходить близько 20 млрд. грн. Ніякого серйозного розслідування з питань технологічних втрат так ніхто і не провів. Тому треба припинити заробляти надвисокі маржинальні доходи на населенні і почати виконувати соціально значимі функції», - підкреслив він.

Кущ резюмував, що має бути проведено детальне розслідування по всім історіям, пов'язаними з витратами десятків мільярдів гривень у державних компаніях народних грошей.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили РФ може відкласти наступ через несподівані обставини За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою
Показати ще

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Куща, що відновлення співпраці з МВФ можливе не раніше осені 2021 року.

Також раніше Кущ пояснив, як МВФ дивиться на Україну.