24 травня в мінському аеропорту довелося здійснити екстрену посадку літака Ryanair. Він прямував з Афін до Вільнюса, але через повідомлення про нібито замінування йому довелося зробити зупинку. На борту літака знайшли і відразу затримали Романа Протасевича, співзасновника опозиційного Telegram-каналу NEXTA. А тим часом у ЗМІ з’являється інформація про його можливу страту.

У програмі «Що далі?» на каналі «Знай24» політолог Андрій Золотарьов поміркував, наскільки ймовірна страта Протасевича.

«Ні, не стратять, але можуть виписати досить серйозний термін», - стверджує гість програми. За його припущеннями, Протасевичу світить від 10 до 15 років, оскільки в аналогічних прецедентах менш значимим особам виносили вирок на 6-8 років. «Білоруська феміда на цей рахунок не скупиться», - іронізує Золотарьов. Тим не менш, він відзначає, що винищувач для затримки людини з літака ще не використовували.

«Останній диктатор Європи, як називають Олександра Григоровича (Лукашенка, - ред.), продемонстрував, що він не тільки бульбу садити вміє, але і чужі літаки», - стверджує експерт. Він акцентує увагу на тому, що білоруський винищувач затримав літак за 2 хвилини до його перетину кордону з Литвою, приблизно за 77 кілометрів.

Водночас він підтримує тих експертів, які називають посадку літака в Мінську та затримку Протасевича терористичним актом. У цьому контексті Золотарьов і міркує про наслідки цієї справи для Лукашенка і Білорусі загалом. За його словами, країну можуть виключити з Міжнародної організації цивільної авіації, ICAO. Також, стверджує політолог, її територію будуть навмисно облітати, зокрема до цього вже вдалася латвійська авіакомпанія AirBaltic на двох своїх рейсах – від Риги до Одеси та від Риги до Тбілісі.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Золотарьов розповідає, що з Мінська літак Ryanair вилетів без 6 пасажирів – самого Протасевича, його подруги-росіянки та ще 4 чоловік, ймовірно, представників якраз-таки білоруських спецслужб. Повідомлення про замінування він називає добре продуманою заготовкою з ціллю посадити літак та затримати Протасевича.

«Командир корабля сам приймає рішення в таких ситуаціях... Він міг направити лайнер і в Вільнюс», - додає політолог.

Нагадуємо, Золотарьов пояснив, чому літак з Протасевичем посадили в Мінську.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Ялі пояснив, у чому полягає провальність програми видобутку газу в Україні.