Чи може білоруський диктатор Олександр Лукашенко відпустити опозиціонера Романа Протасевича в обмін на якісь поступки? Питання в програмі «Що далі?» на каналі «Знай 24» розглядає політолог Андрій Золотарьов.

«У мене немає сумнівів, що спочатку Протасевич отримає вирок. Можливо, його винесуть у форсованому порядку. А ось потім почнеться торг. Олександр Григорович - людина досить цинічна і прагматична, він цілком може влаштувати розмін. Натомість він може захотіти пом'якшення санкцій або чогось ще, але це вже кулуарна політика. Можливо, він продемонструє гуманізм, як зробив Путін з Надією Савченко або Олегом Сенцовим. Тобто вони спочатку отримали вироки, причому Сенцов ще й добре посидів - але потім їх все ж відпустили», - каже політолог.

На його думку, для диктаторів тут головне - продемонструвати силу своєї державної долоні та дати людині понюхати нари. А далі можна вже показувати свій гуманізм. Золотарьов вважає, що для Лукашенка цілком прийнятна така модель поведінки.

«Я не виключаю, що щось подібне може бути й в Україні. Про щось таке ходили чутки вже при пізньому Порошенку, але до справи тоді так і не дійшло. Та й наша СБУ, на відміну від білоруського КДБ, комерціалізувалася. Це призводить до того, що хтось робить гроші, а якість відбору професіоналів знижується», - вважає Андрій Золотарьов.

Популярні новини зараз
Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Раніше, як повідомляє Знай.ua, він висловив сумнів у тому, що в захопленні Протасевича брали участь російські спецслужби.

Також Золотарьов стверджував, що Європі підійде будь-яке рішення військового конфлікту на Донбасі.