Втрата транзиту російського газу призведе до того, що Україна втратить близько п'яти мільярдів доларів на рік. Про це розповів експерт і економіст Олексій Кущ у своєму блозі «Чесний погляд на економіку» на Youtube.

«Близько трьох мільярдів у нас можуть бути прямі втрати за транзит газу, але будуть ще непрямі втрати. І замість того, щоб заробляти на транзиті, нам доведеться утримувати газотранспортну систему і витрачати на неї свій ресурс. Гроші від транзиту - це був один з основних оборотних джерел «Нафтогазу», відповідно, якщо цього оборотного джерела не буде, фінансові показники цієї компанії погіршаться», - розповів він.

Кущ підкреслив, що значна частина грошей, які ми витрачали на утримання своєї газотранспортної системи була за рахунок грошей, які ми отримували за транзит. Вони за ефектом мультиплікатора йшли в нашу економіку, сказав він, тому що ми закуповували труби, компресорні установки і т.д., обладнання, яке проводилося в тому числі в Україні, тобто розвивали свою економіку.

«Ми повинні розуміти, що гроші - це як сполучні посудини, в одному місці вибуло, значить в іншому місці прибуло. Якщо в газотранспортній системі вибуло на три мільярди доларів, значить прибуло в наших комунальних платіжках. За всю ту жахливу політику, яку проводили і проводить наша влада, платити будемо ми з вами у вигляді підвищених цін на газ, опалення, гарячу воду», - підкреслив він.

Кущ сказав, що якщо наша газотранспортна система залишиться без транзиту, то ми дійсно перестанемо купувати російський газ, а будемо його купувати в європейських газових хабах. Якщо кілька років тому прив'язка до імпортного паритету європейський хаб плюс була фіктивною і користувалася для накрутки газової ціни в Україні, то зараз ми дійсно фізично почнемо купувати газ в європейських хабах, резюмував він.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Куща, що більшість українців негативно ставляться до земельної реформи і не хочуть продавати свою землю.

Також раніше Кущ розповідав, що грошовий еквівалент суми технологічних втрат газу склав 14 млрд. грн. без урахування ПДВ.