У минулому році чистий відтік прямих іноземних інвестицій в Україні склав 850 мільйонів доларів. Про це розповів експерт і економіст Олексій Кущ у своєму блозі «Чесний погляд на економіку» на YouTube.

«В минулому році гроші не приходили в Україну, а йшли з неї. Україна повторила антирекорд 2016 року - 2016 рік був роком після катастрофічного падіння економіки 2014 -2015 роки на 15%, тоді ще була гаряча фаза війни. Втрата ринків країн СНД, а економіка не встигла перезавантажитися на європейський ринок. Ситуація була набагато гіршою, а інвестиції йшли однаково тоді і зараз», - сказав він.

Кущ повідомив, що найцікавіше, що навіть іноземні інвестори, які заробляють в Україні гроші у вигляді дивідендів, які нараховуються їх підприємствами, вони ці дивіденди виводять з України, а не реінвестують у виробництво. Іноземні інвестори, вважає він, вже не вірять навіть у свій бізнес, який у них є в Україні.

«Така тенденція триває, тому що за перший квартал 2021 року чистий відтік прямих іноземних інвестицій склав 200 мільйонів доларів, тобто ми взагалі можемо повторити цей історичний антирекорд і в цьому році по відтоку інвестицій. Інвестиції йдуть з України, дуже зрозуміла причина чому. Як кажуть західні аналітики, понад сто країн світу, які формують 90% світового ВВП, здійснювали залучення прямих іноземних інвестицій на підставі національної промислової політики», - підкреслив він.

Кущ вважає, що національна промислова політика є дорожньою картою, за допомогою якої залучаються прямі іноземні інвестиції.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

«Інвестиційна політика є похідною від промислової і тут немає нічого дивного, тому що для іноземних інвесторів - це ті орієнтири, за якими буде розвиватися держава», - резюмував він.

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Куща, що обіцянкам влади вірити дуже важко.

Також раніше Кущ розповідав про зміну земельного законодавства.