Журналістка Катерина Котенкова у програмі «Суть подій» для каналу Знай.ua розповіла про чергові підвищеннях тарифів на опалення і гарячу воду, які можуть чекати українців, і пояснила, чому вартість газу може бути набагато вищою, ніж в попередньому опалювальному сезоні.

За її словами, є різні сценарії і по тарифах на опалення, і гарячу воду, в залежності від того, скільки буде коштувати газ: якщо ціну знизять лише на літо, то ніякого зниження тарифів на опалення і гарячу воду з нового опалювального сезону не буде - вони ще більше зростуть. Нові тарифи вищі за чинні на 20-22%, але теплокомуненерго вже заявили, що вони вже "застаріли" і їх потрібно знову підвищувати, так як зросли ціни на газ, зарплати і так далі, тобто реальне подорожчання комуналки може бути ще більше, пояснює Котенкова.

«Як кажуть експерти, тарифи на опалення і гарячу воду можуть зрости на 30-60%, в залежності від теплокомуненерго. Це загрожує нам новою хвилею неплатежів і наростанням боргів. Для невеликих комунальних підприємств це буде смерть - багато хто просто не зможуть запуститися з наступного опалювального сезону, адже далеко не всі місцеві влади можуть субсидувати комунальників хоча б для закупівлі газу, а НАКу потрібно буде платити наперед», - розповіла Котенкова.

У той же час, якщо тариф на газ знизиться, то повинні подешевшати також опалення і гаряча вода, так як в нинішніх цінниках закладений газ по 8,55 гривень, зазначає журналістка, але для цього потрібно, щоб комунальники заново розрахували тариф і передали його на затвердження в НКРЕ. Вона додала, що знижка може скласти 10-15%.

«Теплокомуненерго заборгували за тепло споживачі, в свою чергу ТКЕ заборгували Нафтогазу. Через борг вони не зможуть змінити постачальника газу і не зможуть закупити влітку дешевший газ на зиму. Споживачів змусять повернути заборгованість по платі за тепло через суди. За рішеннями судів борги будуть стягувати зі споживачів через опис майна або списанням з банківських карток», - заявила Котенкова.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники
Показати ще

За її словами, суми, стягнутої з боржників, буде недостатньо, щоб компенсувати борги тепловиків. Через все це газ для опалення буде купуватися тепловиками вже під час опалювального сезону. Вартість цього газу, зазначає Котенкова, може бути в півтора рази вище, ніж була в минулому опалювальному сезоні.

Нагадаємо, Котенкова заявила, що Пенсійний фонд України попередив українців про важливе нововведення.

Раніше Знай.ua повідомляв, що в Раді вимагають припинити імпорт електроенергії і авіасполучення з Білоруссю.