Які раціональні кроки може зробити українське керівництво в нинішній ситуації, коли білоруський режим Олександра Лукашенка виявляється у все більш жорсткій міжнародній ізоляції?

Своє бачення ситуації в програмі «Романенко. Бесіди» викладає аналітик Українського інституту майбутнього Ігор Тишкевич.

«Україна не вибрала конкретний сценарій, в якому вона може діяти. Кожен з можливих сценаріїв відносин з Білоруссю має свої плюси та свої ризики. Перший з них - це повна конфронтація. Ми обриваємо всі зв'язки з Лукашенком, сподіваючись, що Європа нам допоможе. Тут і справді є можливість отримати трохи більше економічної допомоги. Другий варіант - закрити очі та сказати: це наші сусіди, все добре. Лукашенко буде нам аплодувати, але нам стане регулярно «прилітати» від європейських партнерів, причому там, де ми самі цього не очікуємо», - вважає аналітик.

Третій варіант, на його думку, полягає в тому, щоб погодитися з вибором посередника - зараз на цю роль претендує, зокрема, Австрія. Можна підтримувати жорстку політичну риторику, але залишати двері відкритими.

«Україна може і сама запропонувати себе на роль посередника у відносинах з Лукашенком. При цьому не потрібно забувати й про економічну функцію. Наскільки сама Білорусь монетизувала майданчик для Мінського формату - і з точки зору українського ринку, і з точки зору вигод від ЄС? Що заважає Україні зробити так само?», - запитує Ігор Тишкевич.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Раніше, як повідомляє Знай.ua, він відзначав, що Україна у зовнішній політиці залежна від інших країн.

Також Тишкевич висловив упевненість, що в Україні неможлива поява авторитарного режиму за зразком білоруського.