Новий випуск програми Юрія Романенка «Романенко. Бесіди» присвячений подіям в Білорусі. Ситуацію прокоментував Ігор Тишкевич, аналітик Українського інституту майбутнього.

Гість програми зазначає, що сьогодні білоруське суспільство розкололося, але насправді це і є його звична форма. Протестувальників, які так активізувалися у 2020 році, каже Тишкевич, близько мільйона чоловік, а лояльних до чинного президента Білорусі – менше і вони не виявляють такої активності.

«Проблема Лукашенка була в тому, що в серпні 2020 року “болото” традиційне хитнулося в бік ядра протестів, в бік невдоволених. І влада фактично розвалилася», - пояснює він.

На цей момент, каже аналітик, криза в Білорусі переживає свою затяжну фазу. На його думку, влада та опозиція вже прийшли до розуміння того, що стара політична система більше не може існувати. Тишкевич пояснює, що причиною цьому стали численні зміни: структури ведення бізнесу, самого суспільства та його соціальних груп, що не прив’язують себе до політичної системи. «І над цим всім висить старе архаїчне пірамідальне навішування, яке просто не виконує своїх функцій», - підкреслює експерт.

У такому разі він ставить питання про наступну владу. «Виграє той, хто сформулює, якою буде Білорусь в майбутньому», - міркує Тишкевич. За його словами, це буде тезова конструкція зі зрозумілими фазами та у зрозумілій формі. Аналітик переконаний, що лише з такими гаслами новій силі вдасться перемогти.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Нагадуємо, Тишкевич розповів, в якій ситуації опинилися білоруські ЗМІ.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Карасьов назвав причини посадки літака в Мінську.