Екологічний результат підвищення ефективності споживання енергоресурсів – зниження кількості викидів СО2 в атмосферу на 153 тис. тонн на рік. Сумарний обсяг інвестицій YASNO Efficiency у проєкти – майже 550 млн грн. Про це заявив на віртуальному саміті екотрансформаторів керівник департаменту з розвитку інвестицій YASNO Efficiency Юрій Бондарчук.

YASNO Efficiency інвестує власні кошти в енергоефективні проєкти на промислових підприємствах і в бюджетних установах України, реалізує їх «під ключ» і гарантує клієнтам заощадження енергоресурсів. А після закінчення терміну проєкту (через 4-5 років) залишає встановлене обладнання у власності замовника для забезпечення подальшого екологічного й економічного ефекту.

Енергосервісні проєкти YASNO
Енергосервісні проєкти YASNO

За допомогою механізму енергосервісу клієнти YASNO Efficiency можуть, наприклад, модернізувати системи освітлення, опалення, вентиляції, утилізації тепла, компресорне та газове обладнання, виконати термомодернізацію, когенерацію, компенсацію реактивної потужності, замінити й автоматизувати електротехнічне устаткування, встановити частотні перетворювачі тощо.

За словами Юрія Бондарчука, підприємства і установи, які спільно з YASNO Efficiency вже реалізували енергоефективні проєкти, щороку заощаджують 171 млн кВт∙год електроенергії та 1 млн м3 газу. Це дорівнює 350 млн гривень економії витрат на енергоресурси.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут У кого в Україні збільшаться пенсії з 1 квітня
Показати ще

«Ми приступаємо до реалізації енергосервісного проєкта лише тоді, коли прорахунки показують можливість забезпечити клієнту зменшення споживання електроенергії, газу, тепла і досягти реальної економії щорічних витрат на енергоресурси. А по завершенню проєкта всі технологічні поліпшення залишаються замовнику і допомагають йому й надалі зменшувати вуглецевий слід від своєї діяльності і спрямовувати зекономлені кошти на власний розвиток чи інші потреби», – зазначив Юрій Бондарчук.

Проєкт «Екотрансформація» вже четвертий рік поспіль популяризує в Україні кращі досягнення з екологізації, показує багатогранність викликів перед сучасними компаніями і приклади успішного екологічного бізнесу. Цьогоріч на саміті своїм досвідом поділились лідери різних галузей економіки України, серед яких ПАТ «Запоріжсталь», Lenovo, PepsiCo, Nestle, JYSK, МК «Галичина» та інші.