Військовий експерт, політолог і голова ГІ «Права справа» Дмитро Снєгирьов у власній програмі «Политика наизнанку» розповів, навіщо Лукашенко заарештував Протасевича. На думку експерта, Лукашенко хоче дізнатися, хто саме фінансував та надав інформацію для розслідувань телеграм-каналу «NEXTA». Також, за словами експерта, у Лукашенка на меті довести причетність інших країн до протестів.

«Його (Протасевича, - ред.) називають керівником проєкту «NEXTA», але я хотів би зауважити, що він саме екскерівник. З проєкту «NEXTA», який був започаткований у 2015 році і до 2020 року був маловідомий, він виходить 28 вересня 2020 року, пояснюючи тим, що у нього є розбіжності з колективом телеграм-каналу. Щодо колективу – 6 засновників, які дотичні до діяльності цього телеграм-каналу», - зазначив Снєгирьов.

За словами експерта, 5 учасників цього проєкту ідентифіковані білоруськими спецслужбами, а 6-й залишається фактично у тіні. На думку політолога, нерозкритий співзасновник є ключовим.

«Від цього містера «Х», взагалі-то, і залежить функціонал цього телеграм-каналу і його наповнення ексклюзивною інформацією, причому ця інформація має відношення до правоохоронних органів і спеціальних служб Республіки Білорусь. Нагадаю, на телеграм-каналі «NEXTA» були оприлюднені списки співробітників правоохоронних органів РБ, а саме прізвища та їхні домашні адреси», - розповів експерт.

На думку Снєгирьова, саме це й стало підставою щодо порушення кримінального провадження проти Протасевича. За словами експерта, рішення щодо визнання цього телеграм-каналу терористичним і, що він посягає на суверенітет РБ, спецслужби приймають лише 20 жовтня 2020 року, тобто через місяць після покидання редакції Протасевичем.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

«Моє перше враження – Протасевича хтось попередив. Коли я почав знайомитися з біографією його татуся, з’ясувалось, що він має спецзвання підполковника – це звання, яке присвоюється співробітникам правоохоронних органів РБ. Це збіг обставин, не більше того. Найбільш резонансні розслідування, які були опубліковані на цьому телеграм-каналі, датуються 8 березня 2021 року, тобто жодного відношення до їхньої появи Протасевич немає абсолютно», - підкреслив Снєгирьов.

За словами експерта, саме ці розслідування збирають багато переглядів і стають підставою щодо занепокоєння КДБ РБ щодо витоку інформації. Політолог зазначив, що КДБ Білорусі цікавить не саме Протасевич, а два питання: хто людина, яка дає інформацію з джерел наближених до правоохоронців і звідки фінансується телеграм-канал.

«Погодьтеся, хлопець 26 років збирає аудиторію у 1,8 млн. Свого часу інший співзасновник телеграм-каналу заявив, що Польща має відношення до фінансування цього проєкту. Тут і випливає одна з причин, чому відбулися ті події в аеропорту Мінську – Лукашенкові конче потрібно показати причетність інших країн до подій у Білорусі, а це вже є елементом політичних торгів. Маючи такий карт-бланш, я думаю, що режим Лукашенка ще зможе лавіювати між зовнішніми загрозами», - підкреслив Снєгирьов.

Нагадаємо, Знай.ua публікував заяву Снєгирьова про події у аеропорту Мінська, що подібні затримання літаків були у світовій практиці і не один раз.

Раніше Знай.ua публікував думку Снєгирьова, чим обернеться для України економічна війна з РБ.