Земельна рента в Україні є найсерйознішою, тому що 42% українського експорту - це сільськогосподарська сировина і її похідні. Про це розповів співзасновник «Українського інституту майбутнього» Юрій Романенко в програмі блогера Мирослави Бобровської «А як насправді» на YouTube.

«Ми всі прекрасно розуміємо, що там знаходиться величезна кількість неврахованих готівкових коштів і, наскільки я знаю, зараз готуються дії, спрямовані на те, щоб почати брати справедливі податки з агроолігархів. Якщо ми подивимося на найбільших платників податків країни, то ми легко побачимо, що це державні рентні підприємства типу «Нафтогазу» і «Укргазвидобування», які платять десятки мільярдів гривень в бюджет», - підкреслив він.

Романенко повідомив, що при цьому ті ж самі аграрії платять смішні податки на тлі своїх прибутків, які зараз отримує аграрний сектор, при божевільному зростанні цін на пшеницю, соняшник. Паралельно ми бачимо, як виросли ціни на руду, що змусило президента піднімати питання з приводу підняття ренти, вважає він.

«Природно, це дає режиму Зеленського певний запас міцності на відміну від попередніх років, коли були нижчі ціни на сировину. Збільшення прибутковості олігархічних монополій будь то метал, хімія або сільське господарство, збільшує потік надходження валюти в країну і збільшує ресурсну базу оподаткування з боку держави. Тому в цьому році Україна цілком може обійтися без кредитів МВФ», - упевнений він.

Романенко вважає, що нам взагалі треба звикати жити без кредитів за рахунок раціоналізації, збільшення ефективності держапарату і ефективності економіки. Він упевнений, що ми дуже ресурсно-забезпечена і багата країна.

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

«Якщо президент буде діяти в такій логіці і говорити олігархам, що для всіх загальні правила гри, тоді у Зеленського буде все добре і олігархи приймуть його правила гри», - резюмував він.

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Романенка, чому українська рентна економіка виявилася не готовою до Північного потоку-2.

Також раніше Бізяєв розповідав, що політика - це чітке співвідношення балансу сил.