Що являє собою «Північний потік-2» для України? Чи справді це зрада, як заведено вважати? Ситуацію в програмі Руслана Бізяєва «Культ особистості» коментує директор Українського інституту політики Руслан Бортник.

«Зрадою «Потік» може бути тільки для тих, хто не розуміє: його будує не Росія. Його будує Європа, а початкова ініціатива значною мірою належала Німеччині. Цей проєкт простягає Німеччина, попри опір США, Британії, НАТО і молодих членів ЄС. Перший «Північний потік» почали під час Ющенка, другий за Порошенка, і кожен раз це була в першу чергу ініціатива Європи. Якби західноєвропейські країни бачили Україну частиною європейського світу, «Потоків» би не було. Навіщо вони потрібні, якщо є чудова газотранспортна система України, яка стане частиною ЄС?», - каже Бортник.

На його думку, це означає, що фактично України на європейській карті немає, і в найближчі десятиліття вона там не з'явиться.

«Українські політики, які протестують проти «ПП-2», намагаються риторикою прикрити свою поразку. А варто було б їм вийти на Майдан, встати на коліна і сказати: вибачте, обдурили нас, дурні ми. Ми не дотягуємо до розуміння сучасної європейської політики, навіть регіональних процесів. Вибачте, ми просто вас обманювали, тому що нам це було вигідно. Але ж частина суспільства на це клювала. Вона хотіла слухати те, що є приємно, а не те, що відбувається насправді», - вважає Руслан Бортник.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Раніше, як повідомляє Знай.ua, він розповів про те, коли Україні варто чекати нового прем'єр-міністра.

Також Бортник розцінив відставку міністра охорони здоров'я Максима Степанова як перемогу Офісу президента.