Вільна конкуренція завжди заважає монополіям, а держава, навпаки, сприяє. Про це в контексті стосунків бізнесу й держави у програмі Геннадія Друзенка «Конституційна кухня» розповідає український підприємець, письменник і громадський діяч Павло Себастьянович.

«Держава сприяє розповсюдженню монополії, - каже він. – Тому що монополія існує завдяки якимось преференціям чи створеним державою підприємствам».

Він наводить у приклад НАК «Нафтогаз України».

«Це природня монополія, і коли ціни утворюються адміністративно, просто призначаються, то вони можуть бути які завгодно. Всі знають, що собівартість видобутку газу становить 30 – 50 доларів. Транспортування, коли вже існує вся інфраструктура, - ще 20 – 30 доларів, ну нехай 100. От 100 доларів – це максимальна ціна, яка має бути. З податком на прибуток, поверненням на інвестиції тощо, 100 доларів – це максимум! У нас 300 доларів», - каже Себастьянович.

Він робить висновок: «Хтось ці 200 доларів кладе собі в кишеню. Так держава створює монополію».

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Гість студії розповів, як працюють міфи в нашій державі.

«Навіть на пресконференції Президента основні питання були про олігархів. Тобто у нас є міф, що в усьому винні олігархи. Це дуже гарний міф для влади. Ми не можемо зрозуміти, що олігархів створює система. Вони – побічний ефект, як тополиний пух. Ми можемо боротися з тополиним пухом, але не можемо зрозуміти, що потрібно тополі замінити на дуб, клен, на інші дерева, які не дають пуху», - розповідає експерт.

Нагадаємо, держава не має права вимагати гроші за транспортування газу, адже українці самі побудували цю систему – Шахов.

Знай.ua повідомляв, що Загородній пов'язав перспективи Зеленського на другий термін з тарифом на газ.