Політолог Руслан Бізяєв у своєму блозі «Історичні хроніки» розповів, в чому полягала Вашингтонська морська угода 1922 року, і пояснив, чому підписання цього договору стало проривом для США, але похитнуло військову міць Британії.

Він розповів, що в 1922 році, завдяки запеклій боротьбі за мир у всьому світі, США вдалося умовити британців підписати угоду про обмеження гонки морських озброєнь, яка увійшла в історію як Вашингтонська морська угода 1922 року або Договір П'яти Держав.

За словами політолога, формально угода була направлена ​​проти можливого посилення Франції в Європі і Японії на Далекому Сході. Він пояснив, що суть її проста: флоти Британії та США, маючи рівний склад, отримували перевагу над флотами всіх інших морських держав.

«Для США це був безумовний прорив, а ось британці, що називається, попали. По-перше, вони вже не могли мати традиційну подвійну перевагу над флотами інших країн. По-друге, вони вже не могли розраховувати в разі війни забезпечити панування на морі відразу на двох театрах військових дій - Атлантиці і Азійсько-Тихоокеанському Регіоні. По-третє, під тиском США Англія була змушена розірвати союзний договір з Японією 1902 року і замінити його аморфним договором «згоди чотирьох», - пояснив політолог.

Бізяєв зазначив, що вже на той момент Британія була винна Сполученим штатам 4 млрд. дол, що було величезною на ті часи сумою. За його словами, Вашингтонська угода серйозно похитнула військову міць Британії. Але США навіть не думали зупинятися, гібридний наступ на Британію тільки починався, зазначає він.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

«Цікавий момент: в преамбулі угоди міститься перелік осіб, які підписали документ, із зазначенням всіх численних звань, нагород і аристократичних титулів. Тільки в списку американської делегації сказано коротко: «громадяни Сполучених Штатів», - додав Бізяєв.

Нагадаємо, Бізяєв розповів, в чому полягав німецький план «Вайс» по вторгненню в Польщу.

Як раніше повідомляв Знай.ua, Рибчинський розповів, що спільного між культурою, армією і церквою.