У програмі Анатолія Макаренка «Діалоги з Макаренком» українська юристка, адвокатка і політикиня Тетяна Острікова пояснила, чому сьогоднішній варіант законопроєкту «Про внесення змін до КК та КПК України щодо криміналізації контрабанди товарів та підакцизних товарів, а також недостовірного декларування товарів» небезпечний для бізнесу.

Гостя програми, окрім висловлення власних міркувань щодо цього законопроєкту, звертається також до всього бізнесу і взагалі всіх, хто перетинає митний кордон з метою купити щось за кордоном чи вивезти туди.

«Річ у тім, що цей законопроєкт №5420, який ще не ухвалений, а розглядається парламентом, містить в собі дуже небезпечну норму», - попереджає Острікова. Вона зазначає, що всі дотримуються думки про необхідність покарання контрабанди підакцизних товарів. Принагідно юристка конкретизує, що йдеться про сигарети, пальне, алкоголь та паливно-мастильні матеріали в комерційних масштабах. Отже, вона підсумовує, що це не що інше, як кримінальний злочин, цим займаються різноманітні злочинні угрупування і за це повинне бути покарання.

«Контрабанда економічна або товарна, що називається незаконне переміщення товарів, будь-які загальнопромислові товари, а ось тут великі питання. Тому що перше - дуже низький поріг кримінальної відповідальності, 113 тисяч гривень і це не сума несплачених митних платежів, а вартість товару», - міркує Острікова. Вона пояснює, що це буквально 4 айфони, переміщені в обхід митного контролю, а також відсутність декларування.

Цей злочин, повідомляє політикиня, карається 5-10 роками позбавлення волі або 850 тисячами гривень штрафу. Вона також додає, що всі, зрозуміло, хочуть домовитися. Водночас Острікова переконана, що норми прописані так навмисно: злочини вважаються тяжкими і особливо тяжкими, аби дозволити стеження і прослуховування. Отже, гостя програми підсумовує, що це дозволяє правоохоронцям посадити на гачок всі підприємства, що займаються імпортом чи експортом.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

На думку юристки, саме стаття про недостовірне декларування є найстрашнішою для бізнесу. «Вона несе дуже серйозну загрозу для всього українського бізнесу, який хоча б один раз щось оформляв на митниці. Стаття сконструйована таким чином, що будь-яка неточність в митній декларації або неповна інформація, відразу буде підводитися під кримінальне покарання», - пояснює Острікова.

Нагадуємо, Острікова розповіла, чи росте якість українського парламенту.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Острікова повідомила про чергову хвилю легалізації автомобілів на єврономерах.