Чи можуть недержавні фонди допомогти у розв'язанні пенсійної проблеми? Це питання в програмі «Що далі?» на каналі «Знай 24» розглядає експерт з питань соціальної політики Андрій Павловський.

«Молодим людям, у яких зараз є доходи, варто змолоду подумати про свою старість. Зараз у нас в країні дев'ять приватних пенсійних фондів, у яких є інвестиційні програми. Адже щоб гроші не з'їла інфляція, їх потрібно кудись вкладати. Необхідно, щоб прибутковість на пенсійних рахунках перевершувала середній рівень інфляції. Якщо у вас на прикметі є надійний банк, то ці гроші можна просто покласти на депозитний рахунок. Чим вам не пенсійне накопичення? А якщо ви розбираєтеся в фінансових ринках - купіть якісь цінні папери», - зауважує експерт.

Але це, як він підкреслює, стосується тільки тих, хто молодий, добре заробляє і має можливість відкладати гроші. А як бути іншим?

«Законодавство передбачає три рівні пенсійного страхування - і базовий рівень в будь-якому випадку нікуди не дінеться. Солідарна система залишається основною. Другий рівень - це загальнообов'язкова державна накопичувальна пенсійна система. А приватні пенсійні фонди - це вже третій рівень. Але фактично існують лише перший і третій рівні. Другого рівня немає через ряд об'єктивних і суб'єктивних причин», - каже Андрій Павловський.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Раніше, як повідомляє Знай.ua, міністр соціальної політики Марина Лазебна пояснювала користь пенсійних накопичень.

Також пенсійну реформу прокоментувала журналістка Любов Завальнюк.