Депутат, який працює в парламенті – це лобіст. І питання – кого і як він лобіює. Про це в програмі Руслана Бізяєва «Культ особистості» розповідає український політолог, правозахисник і громадський діяч, політичний аналітик і блогер, експредставник уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської Михайло Чаплига.

Він розповів про магію простих рішень, коли «Слуги народу» намагаються усунути існуючі проблеми за допомогою зміни правил політичної гри.

«Тут виходить Зеленський: «А ми закон проти олігархів приймемо!». Проти гравців! Немає лобістів – значить, там все буде по-чесному. Але лобіст у парламенті завжди буде шукати групу, на яку спертися. Тому що виборець, за великим рахунком, йому потрібен раз на п'ять років. Хтось скаже, їх потрібно відкликати! О, тут мені карта і повалить! Скажіть, у кого більше шансів відкликати депутатів з парламенту - у вас, правдорубів, чи в якогось лобіста, проти якого пішов цей депутат, який буде його шантажувати цим інструментом відкликання?», - каже Чаплига.

Що ж робити? - запитує він.

«Відкликати можна, так що – терпіти це все п'ять років, і він буде служити народу? Не буде! Він буде служити лобістам до тих пір, поки народ сам не стане, грубо кажучи, оплачувати цей лобізм», - іронізує блогер.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі
Показати ще

Він вважає, що політики завжди знайдуть спосіб обійти існуючі правила і закони.

«Я скажу страшну річ: в жодній країні світу народ не є лобістом. Взагалі. Пам'ятаєте цю фішку, що потрібно обмежити внески до виборчого фонду, що не можна вносити великі суми від корпорацій... У результаті з'явилися цілі натовпи бомжів, які несподівано почали нести по 500 гривень на виборчу кампанію. А хто і по тисячі доларів», - розповідає Чаплига.

Нагадаємо, Знай.ua публікував заяву Чаплиги, що освіта та навчання – це страждання.

Раніше для Знай.ua Чаплига розповів про інформаційну бульбашку, в якій нас тримає телебачення.