Політолог Юрій Романенко у своєму блозі «Романенко. Важливе» розповів, як змінилися позиції Азії і Заходу в останні десятиліття, та пояснив, чому для все більшої кількості країн Китай стає більш пріоритетним партнером, ніж США.

За його словами, після століть вестернізації саме Захід, який володіє величезними територіями і впливом, поширював ідеологічні концепти або ж нав'язував їх.

«Крім лібералізму як очевидного концепту були і концепти, пов'язані з комунізмом, фашизмом, нацизмом - це все теж західні концепти, похідні із західних концептів», - заявив Романенко

Він пояснив, що це дозволяло Заходу забезпечити домінування, яке почало розмиватися в останнє десятиліття. Політолог навів в приклад динаміку ВВП Китаю, який в 1990 становив 1/6 від ВВП Сполучених Штатів, а до 2008 року цей показник збільшився вже до 30%.

«Така драматична зміна цих балансів призводить до того, що для все більшої кількості країн Азія стає все більшим пріоритетом, а найбільше - Китай. Чому? Простий приклад: у 1990 році на ринку Китаю активно працювали дві країни. У 2010 році Китай вже був пріоритетом для 44 країн, тоді як США - для 33 країн. Це відображає якісний поворот, коли економічні взаємозв'язки формулюють дуже серйозну зміну пріоритетів в політиці тих чи інших країн. Вони починають думати, як змінити свою політику відповідно до цих реалій», - пояснив Романенко.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

У приклад політолог приводить Британію, яка переглянула свою східну політику і почала більш активно взаємодіяти з Китаєм. За його словами, саме це звільнення від старих догм і відмежування, пов'язаного з ЄС, було однією з причин, які штовхнули Великобританію, щоб грати більш активну зовнішньополітичну лінію.

«Ще один важливий момент, який відображає цю зміну ситуації в світі - такий величезний економічний ріст призвів до того, що почала змінюватися військово-політична компонента, тому що Китай активно розвиває свої збройні сили і дуже добре в цьому досяг успіху», - додав Романенко.

Раніше Романенко заявив, що якщо завтра взяти і прибрати всіх олігархів, то держава впаде.

Нагадаємо, Знай.ua повідомляв, що Вовнянко розповів про кадрову систему в СРСР.