Михайло Чаплига – український політолог, правозахисник і громадський діяч, політичний аналітик і блогер, експредставник уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської, міркує про роль політика в суспільстві. У програмі Руслана Бізяєва «Культ особистості» він представив своє бачення політичних процесів в Україні.

«На даний момент я не фігура, а гравець на політичному полі. Для того, щоб стати фігурою, хтось повинен оплатити – не скажу купити, у нас прийнято, що всі купуються і всі продаються. Хоча, грубо кажучи, лобіст – це куплений», - говорить він.

Наприклад, приходить сантехнік, мені потрібно полагодити раковину, я йому плачу гроші.

«Я маю право вийти і сказати: «Та ви всі продажні сантехніки! Ви тільки за гроші це робите! Ганьба цим сантехнікам!». А раптом він – профспілковий лідер, і він каже: «Я не продажний. Я продаю свою працю. Я вкладав в знання, вміння, навчання свій час і ресурси, публічну діяльність. Я ж маю право отримати за це гроші?». Тобто я не раб, я найманий, сам обираю, за скільки, де і як буду працювати», - зазначає експерт.

Те ж саме стосується держуправління й політики.

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

«Політик – це адвокат, він теж найманий. Продажний, на злочинців працює, сволота! Але не можна ж ототожнювати адвоката з підзахисним. Його завдання – щось не побачити, на чомусь акцентувати увагу і зіграти. Акторська майстерність! На рівні Голлівуду! Політик робить все те ж саме, тільки замість підзахисного у нього ті, кого він лобіює. Це може бути група громадян, корпорація, банк, іноземна держава. Політик діє точно так же, як адвокат. Замість суду – парламент, а він не адвокат, а політик. Це талант, і цьому треба вчитися», - робить висновок Чаплига.

Нагадаємо, Чаплига розповів про те, як змінюються люди, досягнувши успіху.

Знай.ua публікував заяву Чаплиги про тарифи, що сотні тисяч людей вмирають в муках.