Виконавчий директор фонду Блейзера, директор Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України, позаштатний радник президента України Олег Устенко у програмі Юрія Романенка «Романенко. Бесіди» розповів, які наслідки матимуть економічні заходи щодо Білорусі.

«Що ми дійсно хочемо отримати в результаті у Білорусі? Ми чітко повинні розуміти, що економічні заходи матимуть різні економічні ефекти, і політичні в тому числі ефекти... Вони будуть різні в короткій, середній і довгостроковій перспективі. Що я точно маю на увазі? Наприклад, якщо ти б'єш сильно по економіці країни, де недостатньо розвинені інститути демократії, де фактично ти маєш справу з концентрацією влади ось так ось в одних руках, навколо одного не демократичного лідера країни, як правило, в короткостроковій перспективі подібного роду економічні заходи можуть бити на зростання, навпаки, підтримки того негативного лідера, який в цей момент перебуває при владі», - говорить експерт.

А ось у середній і довгостроковій перспективі, підкреслює Устенко, це може послаблювати економіку країни, і тоді це вже буде впливати на стійкість лідера країни, в даному випадку Олександра Лукашенка.

На його думку, і Україна, і весь світ повинні чітко усвідомлювати, що якщо вводяться такі жорсткі економічні обмежувачі – це може призвести до зворотного ефекту в політичному розкладі.

«Плюс теж треба включати в аналіз і поведінкову лінію самого населення Білорусі. Не доводиться сумніватися в тому, що вони хотіли б демократії, немає жодних сумнівів в тому, що хотіли б нормального розвитку, якихось таких загальних людських цивілізаційних цінностей... Але разом з тим у них теж є холодильник. І чи згодні вони жертвувати заповненістю свого холодильника, наприклад, міняючи ковбасу, згущене молоко і продукти харчування загалом на, скажімо, можливість висловлюватися вільно, на можливість впливати на хід розвитку країни? І це ось відкрите питання...», - резюмував Устенко.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Астролог побачив у травні "лихо" для України Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Раніше Знай.uа повідомляв, що Романенко заявив, що з Протасевича можуть вибивати свідчення, які потрібні Лукашенку.

Також Знай.uа повідомляв, що Золотарьов пояснив, чому літак з Протасевичем посадили в Мінську.