Україні варто змінити своє розуміння глобального контексту і вестернізації. Так сказав політолог Юрій Романенко у своєму блозі «Романенко. Важливе», коментуючи важливі трансформації на міжнародній арені, що відбулися протягом останніх десятиліть.

Ведучий стверджує, що українці та їхня еліта мають хибні уявлення про контекст глобального зсуву останніх десятиліть і це їхня найбільша проблема. «І, відповідно, продовжуємо мислити не тільки рамками свого внутрішнього контексту, а й рамками старого глобального контексту, якого на сьогоднішній момент вже немає», - пояснює він.

Принагідно Романенко посилається на «Істернізацію» Гідеона Рахмана, яка, як він вважає, дозволить будь-кому охочому чітко усвідомити ці зміни. Аби не бути голослівним, експерт наводить у приклад деякі світові зміни.

Зокрема, він зазначає, що у 1980 році в Азії дохід на душу населення був нижчим, аніж у тих же Сполучених Штатах, у 30 разів, але вже протягом 2010-2014 ситуація різко змінилася – показник становить 4 до 1. На його думку, Азія дійсно зробила великий прогрес за останніх 30-40 років, хоч і повністю розрив подолати ще не вдалося. Також він відзначає важливість досягнень Китаю.

«Стався процес зміни балансу в світовій системі після вестернізації, яку ми спостерігали упродовж останніх 500 років, коли країни Заходу з моменту великих географічних відкриттів все більш і більш активно опановували світ, поки в 19 столітті не нав'язали свою модель, не зуміли встановити контроль над величезними територіями», - міркує Романенко.

Популярні новини зараз
Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Доведеться заплатити сотні тисяч: в Україні виставляють величезні штрафи за газ Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

У цьому контексті він згадує Британію, чия імперія охоплювала 25% суходолу, а це означає повний контроль колоній, зокрема й ідеологічний. Експерт пояснює, що Західні країни завжди намагалися поширити та нав’язати світу свої ідеологічні концепції.

Нагадуємо, Романенко розповів, як змінилися позиції Азії і Заходу в останні десятиліття.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Кущ порівняв ситуацію України із обложеною вежею.