Чи впливає ситуація в Білорусі на Україну і як саме? На це питання відповів виконавчий директор фонду Блейзера, директор Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України, позаштатний радник президента України Олег Устенко у програмі Юрія Романенка «Романенко. Бесіди».

Устенко зазначає, що ситуація в Білорусі впливає на Україну в торговельному плані. «З одного боку, все було більш-менш зрозуміло після 2013 року. Ми бачили падіння, наприклад, імпортних потоків до нас на територію з боку Росії», - міркує він. З іншого боку, гість програми пояснює, що на український ринок все одно потрапляли російські товари, але через Казахстан і найбільше через Білорусь.

«І ось чому був такий ось сплеск, починаючи з 2014 року, торгової присутності у нас на території України з боку Білорусі», - пояснює радник. Окрім цього, він цілком припускає, що й українська продукція з Білорусі далі йшла в їхній торговий союз до іншого кінцевого споживача.

Отже, на основі останніх подій Устенко робить висновок, що й Білорусь працювала не цілком прозоро, хоч до цього потрібно прагнути.

Загалом він радить українській владі проводити економічний аналіз та діяти в цьому плані. Передусім, каже радник, потрібно визначити, що для України прийнятно, як це відобразиться на її економіці та Білорусі.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Астролог побачив у травні "лихо" для України Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

І загалом Устенко вказує на необхідність визначитися із кінцевою метою будь-яких дій. «Просто просування демократії в Білорусі або питання, пов'язані з тим, що ми йдемо в загальному такому ось мейнстрімі... Бо ніби як Білорусь протиставляє решті світу», - міркує гість програми.

Нагадуємо, Устенко заявив, що заходи щодо Білорусі можуть призвести до зворотного ефекту.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Чорновіл порівняв Лукашенка з Януковичем.