На думку Нацкорпусу, нещодавно внесений Зеленським до Верховної Ради законопроєкт 5557 «Про основи національного спротиву» потребує правок із залученням експертів та думки представників патріотичних та ветеранських об’єднань.

Ця тема була розкрита на брифінгу, присвяченому темі: «Тероборона: чому не можна ухвалювати президентський законопроєкт», огляд якого був опублікований на офіційному сайті Нацкорпусу.

«У 2014 році нехтування владою українською армією призвело до того, що були величезні безпекові проблеми. Україна теж дала свою асиметрію. Це не було стратегією, це був вияв українського характеру. Українські підрозділи були фактично штурмовими частинами, які мали не стільки унікальну структуру, скільки унікальну мораль і бойовий дух. І це була наша асиметрія в найтяжчі хвилини 2014 року. Зараз Україна може протиставити Росії армію, але також не в останню чергу нашою асиметричною відповіддю повинно бути створення військ ТрО. Вони дадуть ту в’язкість та можливість будувати той самий національний спротив, про який говорить президентський законопроєкт», - заявив Андрій Білецький на брифінгу.

На думку керівника Національного Корпусу Андрія Білецького, законопроєкт Зеленського не про територіальну оборону, а саме про національний спротив.

«На сьомому році війни держава так і не створила ефективну систему територіальної оборони, як механізм кризового миттєвого реагування на військові загрози на наших кордонах. Досі ігноруються патріотичні та ветеранські громадські об’єднання, які добровільно беруть участь у забезпеченні національної безпеки», - заявив депутат Андрій Шараскін.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Генерал ЗСУ, ексзаступник секретаря РНБО Сергій Кривонос зазначив, що у грудні минулого року вже був зареєстрований у Верховній Раді законопроєкт 4504, відповідно до якого влада могла створити систему територіальної оборони. Також, на думку Кривоноса, створення військ територіальної оборони дуже важливе, щоб забезпечити охорону кожного міста від можливої окупації.

«Представник ТрО з області буде відправлятися в обласний центр, з нашими дорогами це іноді займає 4-6 годин, а потім буде стояти в черзі для видачі зброї. Це вже не організація швидкого реагування. Естонський Кайцеліт, аналог тероборони, почав отримувати артилерію. Естонська самооборона розвивається, отримує нові можливості. Водночас в Україні історія з теробороною стоїть на місці», - зазначив Андрій Білецький.

На думку Білецького, цей законопроєкт не відповідає принципу застосування ТрО, бо не вирішує питання зброї, а «перетворює історію на фарс».

Учасники брифінгу зійшлись на думці, що президентський законопроєкт потребує доопрацювання з залученням експертів, ветеранів, діючих військових, тобто усіх, хто знається на цій темі не перший день.

Нагадаємо, Знай.ua публікував заяву Білецького, що Роман Протасевич справді разом з Азовом та іншими військовими частинами боровся проти окупації України.

Раніше Знай.ua поширював думку Білецького, що Білорусь – майбутній союзник України.