Юрист та аналітик Українського інституту майбутнього Олександр Чебаненко у програмі «Романенко. Беседы» заявив, що одним законом питання олігархів вирішити неможливо. За його словами, боротьба з олігархами в країні досить широка тема, яка містить у собі багато пунктів.

«Олігархізація – це властивість всіх держав, у яких панує право приватної власності. Будь-яка власність намагається здобути монополію. У різних країнах світу олігархізація приймала різні варіанти, але майже усі їх проходили або проходять, це і «Daihatsu» в Японії і картелі у США», - зазначив Чебаненко.

За словами експерта, є три речі, на яких базується олігархат: влада грошей, влада політична, влада ЗМІ або влада над думками. Як зазначив юрист, питання олігархів ніяким одним законом вирішити не можна, тому що один закон ніяк не може умістити в собі пункти щодо трьох основ олігархату.

«З цим явищем пов’язана настільки велика кількість інших питань щодо правоохоронних органів, необхідних змін до системи оподаткування, політичних партій і судової системи. Усі ці питання треба вирішувати комплексно. Те, що озвучено, схоже на красивий фасад, за яким нічого немає», - підкреслив Чебаненко.

Як зазначив експерт, за Конституцією олігархи мають ті ж самі права, що й інші українці, тому тут є одна проблема: головне, щоб боротьба з олігархами не перетворилась на деспотію. За словами юриста, у законопроєкті про олігархів йдеться про складання реєстру осіб та накладання на них обов’язків або обмежень.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

«У першу чергу це стосується прав власності щодо ЗМІ. Олігарх, який включений у цей список позбавляється права впливати на ЗМІ. Другий момент: олігарх, який потрапив до списку, начебто позбавляється права впливати на політичну ситуацію в країні», - сказав експерт.

Нагадаємо, Знай.ua публікував думку Денисенка, що Зеленському потрібен бліцкриг у війні з олігархами.

Раніше для Знай.ua Денисенко розповів, що має робити Україна, якщо “Північний потік-2” добудують.