Юрист та аналітик Українського інституту майбутнього Олександр Чебаненко у програмі «Романенко. Беседы» розповів про процес накладення санкцій. За його словами, санкції накладаються зазвичай на іноземців, але у випадку терористичної діяльності, причетність до якої доведена судом, можна накладати й на своїх громадян.

«Санкції не є покаранням – це обмеження, які накладаються в інтересах держави або суспільного інтересу, тощо. Є певна практика Європейського суду з прав людини щодо люстрації, тому що у санкцій і люстрації природа однакова. Європейський суд з прав людини допускає накладання санкцій, тобто певних обмежень, які не є покараннями», - зазначив Чебаненко.

Як зазначає юрист, будь-які санкції та обмеження повинні бути, відповідно до Закону, накладенні на певний обмежений час, накладатися прозоро та зрозуміло. І особа, на яку вони накладаються, повинна мати реальне право на їх оскарження.

«Треба розуміти, що взагалі у світі санкції накладаються зазвичай на іноземців: компанії або фізичних осіб. Тобто це законний спосіб впливу на осіб, які знаходяться поза межами юрисдикції держави. Були прецеденти, коли санкції накладалися на своїх громадян і свої компанії. Досить велика практика цього є в США», - підкреслив експерт.

За словами Чебаненка, санкції накладаються відповідно до Закону про санкції 2014 року і там є обмеження щодо накладання санкцій на громадян України. Як зазначив юрист, єдина можливість накладання санкцій на громадян України пов’язана з терористичною діяльністю.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

«Щоб звинуватити особу у терористичній діяльності потрібне рішення суду – обвинувальний вирок, яким особа визнана такою, що займається тероризмом», - розповів Чебаненко.

Нагадаємо, на Знай.ua Романенко порадив українцям переглянути своє розуміння вестернізації.

Раніше Знай.ua публікував заяву Романенка, що Захід слідував логіці, як можна швидко зрубати тут бабла.